Stoltenberga brine saradnja Moskve i Minska, Zaharova: To ne odgovara planovima NATO

Stoltenberga brine saradnja Moskve i Minska, Zaharova: To ne odgovara planovima NATO

Članice NATO-a ozbiljno su zabrinute zbog bliske saradnje Rusije i Bjelorusije, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je za njemački nedjeljnik “Welt am Sonntag” rekao da Bjelorusija postaje sve više zavisna od Rusije, te da postoji zabrinutost zbog saradnje Minska i Moskve u posljednjih nekoliko mjeseci.

“NATO je odbrambeni savez. Ne želim da previše spekulišem, ali oprezni smo i vrlo pažljivo pratimo događaje u Bjelorusiji. Naravno, spremni smo u ozbiljnom slučaju da zaštitimo bilo koju članicu Alijanse, uključujući od prijetnje koju predstavljaju Minsk i Moskva”, istakao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, situacija u Bjelorusiji biće tema razgovora na predstijećem samitu NATO-a u Briselu.

Stoltenberg je dodao da će se učesnici samita osvrnuti na sporazum o saradnji sa Bjelorusijom koji je poznat pod nazivom Partnerstvo za mir i koji je u većoj mjeri zamrznut.

U međuvremenu se oglasila i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, rekavši da uobičajena saradnja Rusije i Bjelorusije ne odgovara planovima NATO-a.

Zaharova je, reagujući na upozorenje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Rusiji i Bjelorusiji da ne prete članicama Alijanse, na Telegramu napisala da u toj izjavi leži odgovor na pitanje zašto se Zapad tako mahnito uhvatio za Bjelorusiju.

“Uobičajena efikasna saradnja dvije zemlje ne odgovara planovima NATO-a. Neophodno je stalno se miješati u unutrašnje poslove čas jedne, čas druge države, ili istovremeno u obje, samo da bi bio sprečen prirodni tok uzajamno korisne integracije”, istakla je Zaharova.

Ona je predložila NATO-u da obraća pažnju ne na izmišljene pretnje, već na, kako je navela, “unutrašnji terorizam u Sjedinjenim Američkim Državama”.