Stadion Bilino polje se proširuje za još 5.000 mjesta

Stadion Bilino polje se proširuje za još 5.000 mjesta

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sastao se danas sa delegacijom Nogometnog saveza saveza BiH u kojoj su bili generalni sekretar Jasmin Baković, ekspert za infrastrukturu Nihad Hodžić i direktor Trening centra Alija Porča, a razgovarali su o planovima u vezi sa korištenjem stadiona Bilino polje i Trening centra NS/FS BiH.

Seniorsku reprezentaciju BiH u septembru i oktobru 2018. godine očekuju utakmice protiv Sjeverne Irske i Austrije u okviru “Lige nacija”, dok u proljeće naredne godine počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Stadion Bilino polje ispunjava osnovne uslove strogih kriterija UEFA-e i delegacija NS/FS BiH dobila je uvjeravanja gradonačelnika Kasumovića da će stručni tim UEFA-e imati priliku vidjeti prezentaciju projekta rekonstruisanog Bilinog polja.

Prema ranijim sugestijama UEFA-e i NS/FS BiH, stadion Bilino polje trebao bi povećati svoje kapacitete za minimalno 5.000 sjedećih mjesta. Taj bi se plan ostvario rekonstrukcijom južne i sjeverne tribine, kao i nadogradnjom istočne tribine.

Grad Zenica spreman je Nogometnom savezu BiH predložiti da Bilino polje bude nacionalni stadion, kako bi se iskoristili svi fondovi međunarodnih asocijacija i stadion doveo u optimalno stanje.

– Spremni smo djelimično i sufinansirati rekonstrukciju stadiona, sve kako bi se utakmice reprezentacije BiH i ubuduće igrale u našem gradu. Svim svojim kapacitetima smo na raspolaganju NS/FSBiH, UEFA-i i FIFA-i, i mislim da Bilino polje i Zenica, zbog svog položaja, izgrađenog Trening centra, ali i tradicije, trebaju biti među prvim opcijama za buduće projekte, rekao je gradonačelnik Kasumović, saopćeno je nakon sastanka.

(Nezavisni.ba)