Španija od 7. juna dopušta ulazak vakcinisanim putnicima iz zemalja izvan EU

Španija od 7. juna dopušta ulazak vakcinisanim putnicima iz zemalja izvan EU

Španija će dopustiti građanima država koje nisu članice EU i koji su se vakcinisali protiv COVID-19 ulazak u zemlju od 7. juna, objavio je u petak premijer Pedro Sanchez.

Ovo pravilo primjenjivat će se na vakcinisane putnike bez obzira na njihovu zemlju porijekla, a posebno iz Sjedinjenih Država, saopćio je Sanchez u govoru na međunarodnom turističkom sajmu FITUR u Madridu.

Govoreći dan nakon što je Evropska unija postigla dugo očekivani sporazum o digitalnim cerifikatima vakcinacije, Sanchez je kazao da će povratak turista biti ključni pokretač španskog ekonomskog oporavka.

Paralelno s tim, Španija će od 24. maja dopustiti turistima iz zemalja koje nisu članice EU i koje se smatraju niskorizičnim za širenje koronavirusa, ulazak bez negativnog PCR testa.

Britanija, najveće špansko tržište stranih turista, bit će uvrštena na listu, kao i Australija, Novi Zeland i Izrael između ostalih.

– Oni su dobrodošli, više nego dobrodošli, bez ograničenja ili zdravstvenih kontrola – izjavio je on novinarima na sajmu.

Dok se rezervacija hotela već oporavila nakon isteka vanrednog stanja u ovom mjesecu, Sanchez je izjavio da će novi putni režim omogućiti dolazak i do 70 posto međunarodnih turista od predpandemijskog nivoa do kraja godine.

On je prognozirao da bi broj turističkih boravaka ovoga ljeta mogao dostići između 30 i 40 posto boravaka iz 2019. Broj stranih turista u Španiji opao je za više od 80 posto u 2020. nakon restrikcija uvedenih radi sprečavanja širenja COVID-19, prenosi Reuters.