Savez demobilisanih boraca TK: Borci moraju osuditi Odluku parlamentaraca o povećanju plata

Polovinom aprila 2022. godine Parlament Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je izmjene i dopune Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica kojima su u pravo na mjesečnu novčanu egzistencijalnu naknadu uvedene supruge umrlih demobilisanih boraca sa navršenih 57 godina života. Uslov za ostvarivanje novčane naknade jeste da supruge ne ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50 posto minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za decembar 2018. godine, te ukoliko je umrli suprug bio pripadnik Oružanih snaga najmanje 12 mjeseci.

Savez demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona više puta je od Saveza demobilisanih boraca Federacije Bosne i Hercegovine tražio implementaciju ovog prava, međutim odgovor još uvijek nisu dobili.

“ Nije nam poznat razlog zbog čega supruge umrlih demobilisanih boraca ne mogu podnijeti zahtjev za ostvarivanje prava koje im pripada. Tražimo da Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata odmah krene sa implementacijom navedenog prava kako bi supruge umrlih boraca mogle putem nadležnih organa podnijeti zahtjeve, imajući u vidu činjenicu u kakvom materijalnom položaju se nalaze i da ih je veliki broj bez mjesečnih primanja”, kazao je Ibrahim Mušić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK.

Također, Savez demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona pokrenuo je inicijativu kojom se traži definisanje boračkog dodatka pripadnicima Oružanih snaga Armije Republike Bosne i Hercegovine u Zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihove porodice.

Sačinjena je radna verzija prijedloga izmjena i dopuna zakona u dijelu koji se odnosi na borački dodatak pripadnicima OS ARBiH, a koja će biti osnova za vođenje razgovora sa nadležnim institucijama”, dodaje Mušić.

Ono što najviše pogađa pripadnike boračke populacije jeste činjenica da kada su u pitanju izmjene i dopune Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica borci uvijek traže minimalne novčane naknade odnosno jednu konvertibilnu marku mjesečno, a čak se i za to, kako ističu, teško izbore.

S druge strane vidmo izrevoltirani komentarisali su vijest da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu kojim je predviđeno povećanje plata ministrima i zastupnicima za 500 KM, dok se penzionerima minimalne penzije povećavaju za 20 KM.

Dakle, građani treba da se probudite zajedno sa borcima, treba da date glas, ako je potrebno revoluciju-revoluciju. Ovaj bezobrazluk naših poslanika, to nema nigdje u svijetu i zaista borci ovo moraju da osude a građani da im pomognu da zajednički ovo zabrane. Možete zamislit da penzionerima povećavaju za 20 KM, a sebi na svojih 4000 povećavaju za 500 KM. Da ih sram bude i daBogda ne dočekali Kurban bajram ako ovo rade i ovo neka ide direktno ništa ne ustavljaj, to moraju da znaju da nisu za ovu državu, a borci su ovu državu branili”, istakao je Izet Đulić, predsjednik Organizacije demobilisanih boraca Grada Lukavac.

Iz Saveza demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona nisu krili ljutnju i razočarenje zbog kako kažu nepravde koja im se čini, te su pozvali građane da iskoriste svoje pravo na ovogodišnjim izborima da naprave promjene imajući u vidu težak materijalni položaj u kojem se kao društvo nalazimo.

 

(rtvslon.ba)