SAD uvode nove sankcije Rusiji

SAD uvode nove sankcije Rusiji

Sjedinjene Američke Države nastaviće da uvode sankcije ruskim kompanijama i organizacijama koje učestvuju u projektu Sjeverni tok 2, izjavio je savjetnik američkog predsjednika nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

On je za “CNN” rekao da su dosad sankcionisane određene ruske kompanije i organizacije, kada je riječ o Sjevernom toku 2, a da su ukinute samo za dva entiteta – jednu osobu njemačke nacionalnosti i jednu švajcarsku kompaniju.

“Kada je predsjednik (Džoze) Bajden preuzeo funkciju, Sjeverni tok 2 je bio 90 odsto završen. To se desilo u vrijeme administracije Donalda Trampa. Pitanje koje nam je bilo upućeno bilo je – da li ćemo ići sankcijama na naše evropske saveznike i prijatelje, Bajden je rekao da nije spreman za tako nešto”, dodao je Saliven.

Sjeverni tok 2 je međunarodni projekat izgradnje gasovoda koji će ići ispod Baltičkog mora od Rusije do Njemačke, zaobilazeći tranzitne zemlje, kao što su Ukrajina, Bjelorusija, Poljska i još neke istočnoevropske i baltičke zemlje, podseća TASS.

SAD su u maju uvele sankcije protiv 13 brodova i tri ruske organizacije koje su učestvovale u projektu.

Saliven je ranije izjavio da će SAD uvesti dodatne sankcije Rusiji zbog tretmana Moskve opozicionara Alekseja Navaljnog, čim bude “utvrdila prave mete”.

“Spremamo novi paket sankcija. Pokazali smo da nećemo uzmicati ni pred kojim pitanjem, pa ni kada je riječ o slučaju Navaljnog. Ovo je odgovor na ruske štetne aktivnosti”, rekao je Saliven za “CNN”.

Prema Salivenu, nove sankcije će biti uvedene čim SAD budu sigurne da su utvrdile “prave mete”.

“Čim budemo sigurni, uvešćemo nove sankcije”, dodao je Saliven, a prenio “TASS”.