Rudari iz FBiH održali štrajk upozorenja, traže novi Kolektivni ugovor i veće plate

Rudari rudnika u Federaciji BiH koji su u sastavu Koncerna EP BIH, jutros su održali jednosatni štrajk upozorenja. Na ovaj način željeli su podsjetiti nadležne na potpisivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za oblast rudarstva u FBiH, a koji bi bio u primjeni od 1. januara, naredne godine. Tokom majskih pregovora dogovoreno je da se sadržaj novog Kolektivnog ugovora usaglasi do kraja septembra. Međutim, kako ističu iz Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBIH odgovora iz federalne Vlade, resornog ministarstva i Elektroprivrede BIH, za sada nema.

 

Kako je istakao Husić štrajka upozorenja više neće biti. Naredna odluka i jedina je generalni štrajk u rudnicima u sastavu Koncerna, ali koja će biti donesena na sjednicama organa i tijela Sindikata radnika rudnika FBiH, ukoliko ovaj proces ne bi bio pravovremeno okončan.

 

“Ako budemo primorani uradit ćemo i to, ali tad će u tom trenutku punu odgovornost morati preuzeti imenom i prezimenom osoba ili skup osoba, koji su doveli rudnike i radnike u rudnicima i građane u Federaciji BIH u takvu situaciju “ rekao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBIH.

 

Potpisivanje novog Kolektivnog ugovora podrazumijeva i povećanje plata radnika za 11 posto i naknade za topli obrok sa 14 na 16 KM. Trenutna prosječna plata u rudnicima je oko 1300 KM, osim u rudniku Gornji Vakuf- Uskoplje, gdje iznosi preko 1600 KM. Kako ističe Husić, nastojat će se raznim aktivnostima doći do što skorijeg potpisivanja ugovora, kako ne bi došlo do prekida u procesu proizvodnje uglja.

 

(rtvslon/tuzlainfo)