Rast poslovanja u godini pandemije: Ovo je TOP 10 trgovačkih lanaca u BiH

Rast poslovanja u godini pandemije: Ovo je TOP 10 trgovačkih lanaca u BiH

Trgovački lanci, supermarketi, hipermarketi ostali su otvoreni tokom najstrožijih pandemijskih mjera u protekloj godini. To je jedan od razloga da je većina njih ostvarila povećan profit, te su pojedini trgovački lanci u pandemiji uspjeli čak i malo “preskočiti” svoj raniji prihod i dobit.

Domaći trgovački lanci susreli su se s brojnim izazovima, ali su usprkos njima uspjeli osiguravati urednu i sigurnu kupovinu potrošačima. U vrijeme pandemije primarni fokus bio je na zaštiti zdravlja i sigurnosti zaposlenika i kupaca, što je bio jedan od motiva da mnogi od njih uvedu i web shop. Jedan od njih je i Amko komerc.

Zbog masovne kupovine putem interneta u vrijeme pandemije svuda u svijetu zabilježen je značajan procvat online trgovine, a bh. građani naručivali su od namirnica i gotovih jela do toalet papira i pelena. Po dostupnim podacima od trgovaca, putem njihovih dostavnih servisa (webshopova) i putem platformi za brzu dostavu (kurirskih službi), najviše je rasla prodaja osnovnih namirnica i namirnica za pripremu jela, poput ulja, brašna, šećera, riže i tjestenine, te posebno gotovih jela, podaci su Federalnog ministarstva trgovine. Analizirano po ostvarenom prihodu i dobiti, Bingo je i dalje vodeći trgovački lanac u BiH, piše Akta.ba.