Protestovali taksisti u Živinicama: Nova odluka GV pogodila sve privrednike

Grupa taksi prijevoznika održala je protest u centru Živinica, zbog, kako tvrde, loših poteza vlasti koja ugrožava njihovu egzistenciju. Kažu da samovolja političara direktno pogađa i ostale privrednike koji, barem zasad, nisu izašli na ulice, tražeći ispravku nepravde.

Oblast taksi prijevoza u Živinicama nije uređena tako da budu zadovoljene sve strane, zbog čega se protesti nezadovoljnih radnika u ovoj djelatnosti nerijetko održavaju u tom gradu.

Posljednja odluka Gradskog vijeća napravila je totalnu pometnju jer je zbog izmjene režima saobraćaja u ulici Alije Izetbegovića došlo do ukidanja taksi stajališta, a uz sve to pogođeni su i ostali privrednici. Upravo u ovoj ulici nalazio se najveći broj taksi prijevoznika koji sada tvrde da je njihova egzistencija ugrožena.

“Gradsko vijeće Živinica preko noći donosi odluke u vezi s dodjelom i raspodjelom taksi stajališta u ovom gradu. Nama su sada dodijeljene neadekvatne lokacije za obavljanje djelatnosti, što direktno ugrožava egzistenciju. Također, ovdje je narušena i sigurnost u saobraćaju, s obzirom na to da su nam štand dodijelili u raskrsnici, na kojem je predviđeno da stoji čak 13 automobila. Ovo nema nigdje u cijeloj BiH”, tvrdi u razgovoru za Klix.ba Safet Šehić, predstavnik Udruženja taksi prijevoznika Živinice Taxi, koje ima 60 članova.

Posljednja odluka koja je donesena u Gradskom vijeću Živinica, prema tvrdnjama opozicije, rezultat je političke samovolje pojedinaca. Presjednik Kluba vijećnika SBB-a u tamošnjem vijeću Mujo Muratović kaže da su vijećnici u posljednjih šest mjeseci u nekoliko navrata izvan propisa dobijali odluke koje su se ticale izmjena režima saobraćaja u određenim ulicama.

Govoreći konkretno o posljednjem slučaju, Muratović ističe da je u proteklih tridesetak godina ulica Alije Izetbegovića bila jednosmjerna, ali je bez adekvatne pripreme postala dvosmjerna, zbog čega će trpjeti mnogi.Članovi udruženja taksi prijevoznika u proteklom periodu su upućivali urgencije za rješavanje novonastale situacije, međutim do danas nisu dobili nikakav odgovor.

Shodno tome, ove srijede su organizirali protestno okupljanje u neposrednoj blizini zgrade gradske uprave, gdje su automobilima blokirali jednu saobraćajnu traku.

“Odluka vijeća nama predstavlja zabranu rada. Već 15 dana nismo zaradili ni marku zbog neadekvatnog štanda koji se nalazi u neprometnom dijelu grada, a niko nas ne pita na koji način ćemo platiti doprinose. Obraćali smo se nadležnima, ali s nama niko ne želi razgovarati”, kazao nam je Mirko Pranjić, koji se već dvije decenije bavi prijevozom putnika.

Okupljeni prijevoznici su poručili da taksi stajališta moraju biti formirana u prometnim dijelovima grada. Zbog cijele situacije prstom su uprli u predsjednika Gradskog vijeća Živinica Naila Jusića, koji o ovoj temi za medije nije želio govoriti.

“Tražili smo da nam osiguraju dvije ili tri lokacije, ali onu nisu željeli udovoljiti našem zahtjevu. Za sve je odgovoran predsjednik Gradskog vijeća koji drži konce u rukama. Mi smo sada izričiti da automobile odavde nećemo pomjerati dok se ne riješi naš problem”, istaknuo je prijevoznik Emir Mulabdić, koji taksira već šest godina.

Inače, neadekvatna gradska taksi stajališta nisu jedini problem koji na svojim leđima nose živinički prijevoznici. Njihovo poslovanje ugroženo je i na Međunarodnom aerodromu Tuzla, koji je pozicioniran na živiničkom predjelu, gdje djeluje, kako tvrde, nelojalna konkurencija koja vrši nelegalan cestovni prijevoz putnika.

“Menadžment Međunarodnog aerodroma Tuzla prošle godine raspisao je javni poziv za zakup taksi stajališta, a apsurdno je da ono uopće ne postoji. Međutim, taksi prijevoznici djeluju na način da vrše zakup parking prostora koji su plaćali mjesečno 100 KM uz PDV. Za ovu godinu početna cijena je 125 KM uz PDV, što je također znatno skuplje od naprimjer Međunarodnog aerodroma Sarajevo, gdje cijena iznosi 20 KM”, ističe Šehić, naglasivši da je opstanak taksi prijevoznika na aerodromu nemoguć.

Ukoliko nagomilani problemi ne budu riješeni, taksi prijevoznici iz Živinica najavili su skoru blokadu svih gradskih saobraćajnica.

(tuzlainfo.ba)