Promovisan roman „Udbaš“ autora Zlatka Dukića


U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla u sklopu Centra za kulturu, održana je promocija romana „Udbaš“, autora Zlatka Dukića. Roman je nagrađen na konkursu Federalnog fonda za izdavaštvo 2019. godine, a riječ je o originalnoj priči o nama, našim prilikama, pisano stilom i  dramaturškim, društvenim i političkim nabojem, sopstvenim ovom autoru, istakli su promotori romana prof. dr. Enver Mandžić i mr. Meho(Meša) Bajrić koji je bio upoznat sa kretanjima kada su u pitanju progoni ljudi koji su nekada bili i bez razloga optuživani.


Odlomke iz romana je predstavljao jedan od poznatih glumaca na ovim prostorima Irfan Kasumović.
Kako su istakli promotori, u romanu je ispričana priča koja prati glavnog junaka Gvozdena Glišića, zvanog Kobac, od studentskih dana u naprednom pokretu Beograd uoči Drugog svjetskog rata, preko učešća u NOB-u, poratnih lomova i dramatičnih doživljaja u Sarajevu i BiH, sve do penzije početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, preživljavanje posljednjeg rata i odlaska s ovog svijeta, krajem minulog stoljeća.


Kobac je od mladosti bezbjednjak-bio u ratu i ostao do kraja radnog vijeka. Bezuslovno posvećen revoluciji, idealima i službi čija je obaveza da štiti, čuva i osigurava novi život. Kobac se odrekao privatnosti, pa se posvetio, žrtvovao poslu i onome što služba podrazumijeva. Nema porodicu, nema emocije, osjećanja su znak slabosti i put greške u poslu. To i pokazuje kada mu brat Mirko završava na Golom otoku, Kobac nema ni prijatelja. Izuzetak su mu jedino komšije, bračni par Marta i Taib Hadžić i kolege na poslu Matija Maras, zvani Pauk i Mršan Pršeš, zvani Brisač.


Najavu raspada zemlje Kobac doživljava lično, kao pokop ideala, destrukciju ubjeđenja i ubijanje zemlje. Njegovi razočarenje, nezadovoljstvo i bijes, posebno zbog pogubne podjele službe na tri dijela-fatalno se održavaju na Kopčevo zdravlje.


Potrebno je spomenuti o književniku, da je novinar i pisac Zlatko Dukić rođen 1951. godine. Još od studentskih dana na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, neprekidno već 51 godinu piše za novine, radio i televiziju. Od 1972. godine je aktivan u radakcijama Večernjih novina i Oslobođenja u Sarajevu, dopisnik Oslobođenja iz Bugojna, od 1977. godine do 1980. godine. U Tuzli je od 1981. do 1986. godine. Glavni je urednik Fronta slobode i direktor ove novinske kuće. Od 1991. do 1997. godine je novinar i urednik Televizije Tuzla , a od 1997. do 2001. godine direktor je Radio Tuzle.
Pisac i novinar Zlatko Dukić je do sada objavio 40 knjiga, od čega 31 roman.


Duška REBIĆ