Promocija knjige Aleksandar Langer „Umijeće zajedničkog življenja-Od Južnog Tirola do Srebrenice“ sutra u Tuzli

U Ateljeu“ Ismet Mujezinović“ Tuzla će se održati promocija knjige Aleksandar Langer „Umijeće zajedničkog  življenja –Od Južnog Tirola do Srebrenice“ sutra u 12h.

Na promociji će govoriti gradonačelnik  Tuzle Jasmin Imamović, akademik fra Mile Babić,urednici knjige  Sabina Langer i Ladislav Tadić,a autori tekstova su Ajna Jusić i Bekir Halilović.
Aleksandar Langer je bivši italijanski evropski parlamentarac  , novinar, pisac i mirovni aktivista, borac za demokratiju i veliki prijatelj BiH i Tuzle.Devedesetih godna prošlog stoljeća bio je najuvažavanija evropskla ličnost, zagovornik dijaloga i razuma naspram brutalnosti sile. Kao uvjereni pacifist, orijentiran ka konkretnim rješenjima nenaslnim praksama nastojao je poticati na dijalog i prijedloge odozdo, kako bi evropska država i međunarodna organizacija priznala njihovu odgovornost.Tako je nastao Veronski forum za mir i pomirenje na prostorima bivše Jugoslavije koji je ponudio prostor za dijalog stotinama aktivista  s prostora bivše Jugoslavijekoji su se borili za suživot koji su se okupljali  u Veroni           Strazburu , Beču, Bruxelesu, Parizu, Tuzli, Skoplju i Zagrebu. Uz podršku Općine Tuzla i Foruma građana Tuzle jedan od najvažnijuh skupova podržanih od strane Verona Foruma održan je između3 i 5.11.1994.u u Tuzli sjednica pod naslovom „Je li moguća Evropa bez multikulturalnosti .Tražio je da BiH uđe u UE , kako bi se sačuvala od rata. Paralelno sa institucionalnom inocijativom slijedio je mnogo druge sa nivoa pokrete u kojima  se isticala podrška mirovnom inicijativom koje je često finansirao parlamentarnom plaćom.
Obavio je mnoga putovanja na prostoru bivše Jugoslavije, interesirajući se prije svega za institucije u Tuzli, gradu u kojem su bili zajednički život i povjerenje između različitih nacija, što mu je ukazivalo da je moguće ono što niko u to vrijeme nije uspjevao u svom Južnom Tirolu.
Nakon zločina nad mladima ,u maju 1995.godine na Kapiji , 26 juna 1995.godine je sa drugim zastupnicima u Evropskom parlamentu, šefovima državne vlade uputio dramatični apel „Evropa umire ili se ponovo rađa u Sarajevu“30.5. 1995 godine objavljuje tekst“Ispred mladim masakriranim u Tuzli“ u koje otvoreno upozorava na visoku cijenu neodlućnosti međunarodne zajednice, te traži da se gradovi i regija suživota proglase zaštićenim područjima.Nekoliko dana nakon toga odlučio je prekinuti vlastiti život, u dobi od 49 godina.Oni koji su ga poznavali tvrde da više nije mogao gledati , u samom srcu Evrope ubijanja  i nečinjenja onih koji su mogli to zaustaviti.
U oproštajnoj poruci stoji“Odlazim očajniji nego ikada , ne budite tužni, nastavite u onome što je bilo ispravno .“Njegovi istomišljenici i sljedbenici su osnovali Fond Alexandar Langer koji ima za cilj pružanja podrške grupama i osobam  da sa svojim radom doprinose očuvanju njegovanju naslijeđa riječi ,djela Langera koje slijede njega , kulturologa, političkog zalaganja njegovog na svim prostorima.
Duška REBIĆ