Preokret u odnosima: Kim Jong-un predložio sastanak između dvije Koreje

Preokret u odnosima: Kim Jong-un predložio sastanak između dvije Koreje

U prvim danima nove godine došlo je do neočekivanog obrata u odnosima dviju Koreja. Sjevernokorejski diktator, piše CNN, u tradicionalnoj godišnjoj poruci na Novu godinu rekao je kako želi “mirno rješenje sa svojim susjedima na jugu”.

U televizijskom obraćanju Kim Jong-un je dodao i kako želi “što prije” započeti pregovore o sudjelovanju njihovih sportaša na Zimskim olimpijskim igrama.

Uslijedio je odgovor iz Južne Koreje. Tamošnji predsjednik Moon Jae-in pozdravio je taj dio govora sjevernokorejskog kolege. Štoviše, pozvao je na hitne mjere kako bi se pomoglo da i Sjeverna Koreja sudjeluje u Zimskim olimpijskim igrama koje će se u veljači održati baš u Južnoj Koreji.

Moon je rekao kako ovo smatra prilikom da se napokon napravi veliki iskorak u odnosima dviju zemalja koje su, podsjetimo, još uvijek formalno u ratu iako primirje traje već više od pola stoljeća.

Južnokorejski predsjednik najavio je i konkretne korake. Vladini dužnosnici, uključujući dio vlade zadužen za odnose sa Sjevernom Korejom, sport i kulturu, poduzet će sve mjere kako bi se “osiguralo sudjelovanje delegacije iz Sjeverne Koreje na Olimpijskim igrama”.

Već u utorak ujutro predloženi su i konkretni sastanci. Cho Myoung-gyon, južnokorejski ministar koji je zadužen za odnose sa Sjevernom Korejom, predložio je da se sastanak visokih izaslanstava održi 9. januara u graničnom selu Panmunjom, u srcu demilitarizirane zone.

“Vlada predlaže da se održi visoki sastanak između dviju Koreja i njihovih vlada zbog činjenice da su Zimske olimpijske igre udaljene samo mjesec dana i da se rasprave pitanja vezana za tu temu, kao što je sudjelovanje sjevernokorejske delegacije na igrama”, rekao je Cho.

Hoće li do susreta doći, još se ne zna. Čeka se odgovor Sjeverne Koreje, ali sve bi se trebalo znati najdalje kroz nekoliko dana. Zimske olimpijske igre u Pjongčangu počinju 9. februara.

(index.hr)