Premijerom predstave „Hamlet“ otvaraju se 27.Tuzlanski pozorišni dani

Premijerom predstave „Hamlet“ otvaraju se 27.Tuzlanski pozorišni dani

27. Tuzlanski pozorišni dani će svečano biti otvoreni 10.12.2021 premijerom predstave „Hamlet“ Viliama Šekspira i trajati će do 20.12.2021.godine, bići to pravi praznik pozorišta za publiku koja očekuje ovaj događaj sa nestrpljenjem , istaknuto je na press konferencija koja je održana ovim povodom.
Novinarima su se obratili, reditelj i dramatrurg predstave, Zlatko Paković. Glumci u predstavi Jasmina Ibrahimović i Elvis Jahić, kostimografkinja predstave Vesna Teodosić i direktor Narodnog pozorišta Tuzla, Mirza Ćatibušić.
Reditelj predstave Zlatko Paković ističe, da je Hamlet jedan od najvećih pozorišnih komada ikada napisanih , a uradio je ono što je ukazivanje onog što je razotkrivanje problematike u društvu . Hamlet je najveći omaž pozorištu, a Šekspir je najveći dramski pisac. Čistote duše mogu završiti u paklu od države i društva na dva načina javnosti i na osnovu tih dokaza mogu se kazniti počinioci tih nedjela, ili da umru ili polude, kazao je reditelj Paković.
„ Pozorišni dani su praznik pozorišta u kojima uživaju svi glumci i publika, a predstave se ne takmiće već se predstavljaju. U ovo doba pandemije nije bilo lako napraviti, a mi smo se potrudili da napravimo podvig i 10 dana da se publika obogaćuje, tako što gleda ,što nema priliku svaki dan, a i kolege iz drugih pozorišnih kuća imaju priliku da da ono što rade da predstave tuzlanskoj publici. U toku pozorišnih dana će biti uprilčene i dvije premijere,“Viđenje Isusa Krista“ u kasarni V.P. 2507“ i premijera dječije predstave „Snjegulica“  u režiji Midhata Kušljugića , koji ovom predstavom obilježava 25 godina uspješnog umjetničkog rada. Tuzlanske pozorišne dane imaju i propratne sadržaje, izložbe pozorišnog fotografa Darija Matića i promociju knjige prof.dr. Kadrije Hodžića, premijera TK“  istakao je direktor Ćatibušić.
Ulogu „Hamleta“ igra glumac Elvis Jahić koji ističe, da ovakvu predstavu se ne može iznijeti bez predanog rada, koliko god da se radi na ulozi je malo jer je je za lik Šekspirovog Hamleta jako kompleksan i zanimljiv za društvo , ali sam uložio svoj trud i drago mi je da imam ovu ulogu u ovoj  predstavi koju želim da približim na najbolji način publici, kazao je Jahić.
Lik Ofelije glumi glumica Narodnog pozorišta Tuzla, Jasmina Ibrahimović koja ističe, da je uloga zatjevna, pa sam pristupila na profeionalni način . Da bih sve iznijela potražila sam i stručnu pomoć i trudila sam se da ulogu iznesem na bolji način uz puno poštovanje prema ljudima kojima se dešavaju te stvari, istakla je Jasmina Ibrahimović.
Kostimografkinja predstave, Vesna Teodosić, kako ističe, je nastojala da kostime približi sadašnjem vremenu tražeći poseban koloristički ključ za Hamleta , posebno sam se osvrnula na boje kostima koje sam izvela na jedan poseban način da se uklope u ovo vrijeme.
Svakako premijera predstave će se izvesti uz najbolju ekipu glumaca , među kojima su: Elvis Jahić, Adnan Omerović, Ivana Perkunić Mešalić, Irfan Kasumović, Mirza Ćatibušić,Jasmina Ibrahimović ,Armin Filipović , Elmir Krivalić , Siniša Udovičić i Milenko Iliktarević . Kostomograf Vesna Teodosić uz Zlatana Mujkića –saradnika za muziku.

Piše: Duška REBIĆ