Premijeri posjetili tvornice i razgovarali s privrednicima u Gradačcu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić te ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara posjetili su danas Gradačac, gdje su obišli proizvodne pogone Mljekare Zolt Seee i WAGNER AUTOMOTIV d.o.o. livnica aluminijskih odlivaka Gradačac.

”Cilj današnje posjete jeste da se susretnemo s tridesetak privrednika iz sjeveroistočne Bosne iz različitih privrednih djelatnosti koji u ovom trenutku zapošljavaju više od 25.000 ljudi. To je zaista jedna respektabilna grupa biznismena BiH od kojih želimo da čujemo prijedloge i sugestije šta bi izvršne vlasti trebali uraditi u narednom periodu da olakšamo njihovo poslovanje i da im omogućimo da realiziraju svoju planove u smislu širenja  proizvodnje i novog zapošljavanja”, izjavio je Zvizdić za Fenu.

Predsjedavajući Vijeća ministara ističe da država generalno treba da privrednicima olakša njihovo poslovanje, uredi legislativni regulatorni okvir za biznis, omogući i stvori atmosferu za dobre domaće investicije te privlačenje stranih investicija i povećanje izvoza kao jednog od baznih indikatora ekonomskog rasta.

”Ako generalno to uspijemo uraditi na nivou entiteta i na nivou Bosne i Hercegovine, a to znači mnogo kvalitetniji pristup u onim segmentima fiskalne finansijske politike koji će ići u pravcu podrške privrednim djelatnostima, onda smo naravno pomogli i Gradačcu i svim drugim općinama u kojima se ljudi posvećeni biznisu, ekonomskom razvoju i onome što je najvažnije u ovom trenutku za BiH, a to su nova radna mjesta. Zbog toga je konačna poruka da napustimo započetu neproduktivnu predizbornu retoriku i da se vratimo životnim pitanjima, a ključna životna pitanja su razvoj ekonomije i jačanje životnog standarda za sve građane BiH”, poručio je Zvizdić.

Federalni premijer Fadil Novalić ističe da je zadovoljan što su u Gradačcu mogli razgovarati s privrednicima iz cijele sjeveroistočne Bosne, uključujući Tuzlanski i Posavski kanton te Brčko Distrikt.

”Tu smo da posjetimo i nekoliko fabrika, da vidimo kakve su se promjene dogodile i kako se snalaze s obzirom da se na tržištu mijenjaju okolnosti. Nijemci sele fabrike iz Kine i Turske i  tu smo da obiđemo te tri-četiri fabrike. Ja sam lično ovdje na svom terenu. Učestvovao sam u izgradnji fabrike Vagner automotive, tako da se uvijek iznenadim kako je to sve napredovalo, kako raspolažu novom opremom i generalno kako proizvodnja funkcionira”, kazao je Novalić za Fenu.

(Fena)