Povećane novčane podrške za poljoprivrednike u TK

Za Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022 godini Vlada TK je izdvojila 10 miliona i 800 hiljada KM. Ovo je do sada najveći iznos novca namijenje za novčane podrške poljoprivrendicima. Programom su obuhvaćene sve poljoprivredne proizvodnje i ni novčane podrške bit će povećane za sve poljoprivredne proizvođače, koji imaju pravo na ovaj vid podrške.Ovom Odlukom Vlada TK želi olakšati postojeću tešku situaciju sa kojom se suočavaju poljoprivredni proizvođači, a koja je izazavana poskupljenjem đubriva i energenata.

U Programu su predviđena određena sredstva, koja bi trebala doprinijeti povećanju određene vrste proizvodnje.

“Na način da poljoprivredni proizvođači mogu ostvariti pravo kroz određena kapitalna ulaganja, a to se prije svega odnosi na sufinansiranje u nabavci plastenika visokih tunela u iznosu od 2,5 hiljade KM po jednom plasteniku. Zatim sufinansiramo nabavku steonih junica kako bi stimulisali povećanje proizvodnje svježeg kravijeg mlijka u iznosu 1000 KM i nabavku teladi za tov u iznosu od 500 KM po jednom teletu” rekao je Emir Begić,  ministar za poljoprivredu,šumarstvo i vodoprivredu TK.

Programom je predviđeno i proširenje protivgradne odbrane, te će za nabavku raketa na području Gračanice biti izdvojeno 60 hiljada KM.Učinjene su i određene izmjene u oblasti voćarstva. Naime, Programom je razdvojena ekstenzivna, intenzivna i poluintenzivna proizvodnja voća.

“ I to smo uradili u dogovoru sa Udruženjem proizvođača voća i mislimo da će biti posebno zaodvoljni, jer na ovaj način smo pokazali da stimulišemo i imamo u vidu prvenstveno one koji se bave proizvodnjom na što kvalitetniji način, da ostvaruju što kvalitetnije prinose, odnosno one koji više ulažu” istakao je Emir Begić,  ministar za poljoprivredu,šumarstvo i vodoprivredu TK.

Vlada je danas odobrila i četiri odluke iz Programa održivog povratka. Radi se o dvije odluke koje se odnose na nedavno potpisani Sporazum sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica,a koje bi za koji dan trebale bitti operativne. Odnose se na sufinansiranje projekata rekonstrukcije vodovodne mreže na području Doboja u MZ Čivčinar i grada Živinica u MZ Đurđevik. Trećom Odlukom bit će izvršena rekonstrukcija lokalnog puta u Srebreničkom nasleju Krnići, gdje je trenuto 100 povratnika, za što je iz Budžeta izdvojeno skoro 19 hiljada KM. Kroz Program održivog povratka bit će dodijeljena i pomoć građanima Čelića.

“Mi smo evo kroz svoj Program, danas krenuli u realizaciju tako smo  odobrili 100 hiljada KM za ona mjesta koja su zahvaćena nedavnim nevremenom, a radi se o povratničkim mjestima i nadamo se da će dobro doći ova pomoć građanima općine Čelić, istakao je Mirsad Muhamedbegović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Na sjednici je prihvaćena i Informacija o maloljetničkoj delikvenciji na području TK. Kako se navodi u Informaciji došlo je do blagog pada maloljetničke delikvencije u 202. godini u odnosu na 2020. godinu, kao i do pada podizanja optužnica i procesuiranja krivičnih djela. U prošloj godini na opesrvaciji i dijagnostici u Odgojnom centru TK boravila su 22 maloljetnika.