Otvorena izložba pozorišnih plakata autora Zdravka Mićanovića u BKC-u Tuzla

U velikom galerijskom prostoru BKC-u TK otvorena je samostalna izložba autora Zdravka Mićanovića , doktora primjenjenih umjetnosti, koji je značajan profesionalni angažman ostvario u Tuzli.Na ovom kulturnom događaju prisustvovali su mnogobrojni glumci, likovni kritičari, predstavnici drugih pozorišnih kuća i drugi ljubitelji likovnosti , koje je ova izložba sa predstavljanjem mnoge vratila u neko drugo ranije vrijeme kada su njihove institucije predstavljale svoje nastupe , a glumce vratile bar za tren kroz sjećanja na njihovim daskama , od koji su mnogi dobijali i nagrade i u Tuzli i u drugim nastupima diljem drugih gradova nakon nastupa sa svojim nezaboravnim komadima.
Na izložbi koja je specifična po svom obliku predstavljeno je 49 plakata , tematskih vezanih za pozorište , živih boja predstavljena u dva formata, koja su krasila zidove na poseban način, a ovaj način umjetnosti po svojoj konstrukciji neki izostavljaju, a veoma je bitan i specifičan po svom radu i u nastupu pozorišnih predstava i daje poseban ton privlačnosti za gledaoce.
Autor izložbe Zdravko Mićanović je i u svom obraćanju istakao da se opet vratio u vrijeme koje je stvarao svoja djela , plakat 1982 godine, pa do negdje 2016 godine u grafičkom dizajnu i umjetnosti u BiH,ali i Srbiji gdje uspješno više od četiti decenije daje doprinos u oblasti grafičkog dizajna, prije svega plakata, zatim crteža, ilustracija, karikature i drugo. Uvijek su uz njega prvi radovi plakata koje je uradio baš u Tuzli , gdje je započeo njihov rad i ne odvaja se od njih pri novim stvaranjima.
Kako je u recenziji Miroslav Mušić istakao, plakati Zdravka Mićanovića , označavaju i dio likovnosti koje ovaj vrsni crtač, karikaturista, ilustrator , crtač stripova , dizajner neštedemice ugrađuje u brojna djela , nerijetko i rasipa u namjeri da sredinu u kojoj živi učini humanijom , prepoznatljivom i bogatijom. Njegov opus od oko 200 plakata ukazuje na prebogatu dizajnersku praksu , koju gradi i bogati decenijama sa obje strane Drine.Čini to više nego uspješno, ističe Mušić.
Na otvaranju izložbe pored autora Zdravka Mićanovića su govorili i Hari Ejubović, Srđan Vukadinović i Vlado Kerošević , koj i je čak u svom umjetničkom opusu izrecitovao i jednu pjesmicu prožetu sa umjetnosti i nagrađen je od publike aplauzom.
Uz izložbu je priređen i katalog u kojem je o vrsnom umjetniku Zdravki Mićanoviću istaknuto, da je rođen (1952 godine u Loparama), diplomirao je 1977 godine na Akademiji likovne umjetnosti u Sarajevu , na slikarskom odsjeku .Magistrirao je 1998.na Fakultetu primjenjene umjetnosti u Beogradu , oblast grafički dizajn-plakat .Doktorirao 2020. Na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogadu , studijski program Primjenjene umjetnosti i dizajn.Profesionalni rad u oblasti grafičkog dizajna počeo u tuzlanskom Grafičaru,a nastavio u agenciji SM Saatch&Saatchi /BSB. Izvjesno vrijeme je bio u statusu samostalnog umjetnika , a nakon toga se zaposlio kao profesor na predmetu Plakat na Akademiji lijepih umjetnosti u Beogradu. Povremeno je bio angažovan na predmetima iiz oblasti grafičkog dizajna na fakultetima u Kragujevcu, Bijeljini i Banja Luci.
Zdravko Mićanović je imao više od 30 samostalnih izložbi, a izlagao je najviše grupne izložbe širom regije i Evrope.Dobitnik je mnogobrojnih nacionalnih i internacionalnih nagrada.

Duška REBIĆ