Otvorena Izložba fotografija „Jedan dan u mojoj kasabi“ autorice Tamare Sarajlić Slavnić

U povodu 21.Književnih susreta „Cum grano salis“ u velikom galerijskom prostoru Ateljea“Ismet Mujezinović“ u Tuzli uz veliki broj prisutnih upriličena je izložba fotografija „Jedan dan u mojoj kasabi“ autorice Tamare Sarajlić Slavnić .Izložba je posvećena životu i djelu bh književniku Ziji Dizdareviću , koju je pripremio Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.
Zijo Dizdarević ostavio je veliki trag u bh književnosti, a čvrsto prijateljstvo sa književnikom Brankom Ćopićem koji je jedno od najboljih svojih djela „Bašta sljezove boje“ posvetio Ziji Dizdareviću.
Život Zije Dizdarevića vezan je za Fojnicu i Sarajevo gdje je radio u prvoj godini kao ilegalac, a dan prije odlaska u partizane odveden je u Jasenovac gdje je ubijen.
Na izložbi prisutnima su se obratili direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH,Šejla Šehabović i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.
Kako je istakla,direktorica Šejla Šehabović na izložbi je predstavljeno više od 100 pisama Dizdarevića sa drugim ljudima širom svijeta, fotografije i  isječci iz novina.Volim da je grad Tuzla prepoznao vrijednost lika , antifašiste Zije Dizdarevića, istakla je između ostalog Šehabović. .
Prema riječima gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, tradicija osnivanja Književnih susreta već 20 godina i do danas i Nagrada Meša Selimović je prepoznatljiva na širim prostorima i postala je najvažnija Nagrada na Zapadnom Balkanu. Prave vrijednosti trajno vrijede, treba više ulagati u obrazovanje, nauku i kulturu jer je zamiranje društvena bolest, istakao je gradonačelnik Imamović.
Nakon otvaranja izložbe održane su i promocije romana, upriličeno je promocija nominovanog romana „Okretište“autora  Damira  Karakaša koji je predstavio književnik Emir Imamović, koji jeizmeđu ostalog istakao da je roman „Okretište“ napisan nakon nemilog događaja kada su Karakaša napali u šetnji, pretukli i nanijeli mu teške ozljede .U bolnici je proveo duže vrijeme, oporavljajući se .Kao podsjetnik na nemili događaj, ostao mu je težak psihički oporavak i tjeskoba da se vrati u život kao ranije.
U predstavljanu romana Emir Imamović ističe, da je u pitanju roman koji je pasoš žrtve za izlaženje iz traume.
Na promociji je projekcijom u videu učestvovali su istaknuti pisci koji su dali savjete mladim piscima koje je 1984 godine objavio Danilo Kiš.
U cjelodnevnom danu promovisane su i nova uzdanja nominovanog romana „Horor vacui“ autorice Staše Aras  i promocija nove knjiga kolumni,  književnika i publiciste Dragana Bursaća , pod nazivom „Čekajući Dylan Doga u Srebrenici“  koja je napisana u peridu od 2007-2020 godine koja se fokusira na tri segmenta, humanosti u ratu, djeca žrtve rata nepresuđeni ratni zločini 92-95.Promotor knjige je Andrej Nikoladis.
Piše: Duška REBIĆ