Obilježen Svjetski dan podrške od epilepsije na Trgu Slobode u Tuzli

Već desetu godinu Klinika za neurologiju UKC-a Tuzla sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Tuzli obilježava Svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije. Od ove bolesti boluje više od 50 miliona ljudi.
Oboljeli od epilepsije se liječe na Klinici za neurolgiju UKC Tuzla,koji nemaju broj oboljelih, a epilepsija se ne može preduhitriti ili spriječiti. Epilepsija je neurološki poremećaj , manifestuje se ponavljanjem napada, tokom kojih može doći do djelomičnog ili potpunog gubitka svijesti , neuobičajenog pokreta ili potpunog gubitka svijesti, neuobičaajenih pokreta vilice , ukočenosti i poremećaja govora , grčenja mišića , kao i gubitka osjeta.
Organizator obilježavanja ove godine je izabrao prostrani Trg Slobode u Tuzli sa ciljem da u velikom prostoru stignu sa svih strana veliki broj prisutnih, pa i stigli su i mališana iz tuzlanskih vrtića koji su mahali sa ljubičastim balonima i najavljivali svoju podršku oboljelim da nisu sami, ali i učenici Srednjih škola, studenti i građani. Trg Slobode je blistao u ljubičastoj bolji , a posebnost su dali ovom događaju učenici i studenti koji su dijelili promotivne materijale i skromne poklone prolaznicima , sa ciljem da se i na ovaj način pruži podrška oboljelim od epilepsije. Prisutnost obilježavanju su dali jednu notu više ljubičasti baloni, cvijeće i prisutni koji su stigli na ovaj događaj u odječi  ljubičaste boje.
Prema riječima Šefice Odjeljenja opšte neurologije UKC Tuzla, primarijusa dr.Larise Kovačević, građani mogu pomoći obilježavanje u momentu kada se desi epilepleptički napad.Ako se dogodi napad u tom momentu treba pomoći da ne dobije neku povredu, pogotovo neku povredu glave .Ako krene epileptički napad , tu osobu treba okrenitu na stranu, da dišni putevi budu slobodni , ne stavljati mu ništa u usta, staviti mu trebaju jaknu ili torbu  pod glavu, ako je uz njega prisutna , da u toku pokreta nebi dobio povredu.Svaki epileptički  napad će sam stati , a ako napad potraje ili osoba koja se ne osjeća dobro pozove se Hitna pomoć kako bi ljekari djelovali da pomognu. Oboljeli od epilepsije imaju normalan kvalitet života , završavaju fakultete,imaju normalne porode, normalno žive i ne treba da ih izdvajamo, treba da se borimo protiv stigme, naglasila je dr.Kovačević.
Kako ističe Leila Avdić , specijalista neurologije, kada neki pacijent dobije epileptički napad, pa dobije krizu svijesti, mi radimo istraživanje u tom pravcu.Ako se radi o siptomatskoj epilepsiji onda se poduzimaju koraci da se utvrdi šta je dovelo do tog oboljenja.Oboljela osoba mora imati terapiju, a veliki broj oboljelih imaju i neka fizička ograničenja, pojasnila je dr.Leila Avdić, te dodala:
U noćnim satima će na Trgu  Slobode  svjetliti drvo sa ljubičastim lampicama sedam dana , pa neka se zna da građani Tuzle pružaju podršku oboljelim i da se i drugim danima podsjećaju da oboljeli nisu ostali sami nikada.
 

Duška REBIĆ