Obilježen Dan odbrane grada Tuzle

Obilježen Dan odbrane grada Tuzle


U Tuzli je obilježen 15. maj, jedan od najznačajnijih datuma u historiji Tuzle i Bosne i Hercegovine. Prije 29 godina, 15. maja 1992. godine legitimne policijske snage odbranile su Tuzlu od napada vojske Srpske republike i novoosnovane Vojske Jugoslavije.


Prilikom izlaska vojne kolone sa vojnim naoružanjem na raskrsnici Brčanska Malta vojnici su pucali, a policija je dobila naređenje, da na vatru odgovore vatrom.
U ovom sukobu nažalost izgubilo je živote mnogo vojnika i civila sa obje strane.


Svake godine se ovaj datum obilježava uz prisustvo predstavnika gradske i kantonalne vlasti, boračkih, gradskih i nevladinih organizacija koje odaju počast i položu cvijeće na Spomen poginulim braniteljima Brčanske Malte u Skojevskoj ulici, na Slanoj Banji, na Spomenike  Partizanskim brigadama, Zlatnim ljiljanima, na Spomenik braniteljima Tuzle i BiH 1992-1995 i na groblje civilnih žrtava rata.


Prema riječima gradonačenika Tuzle, Jasmina Imamovića, bivši komandant Kasarne u Tuzli Mile Dubajić je odgovoran za stradanja na Brčanskoj Malti jer je prekršio pravila kada je na sanduke sa gorivom, naoružanjem i municijom stavio vojnike kojima je komandovao. Došlo je do sukoba paravojske i legalnih policijskih snaga koje su postupile u nužnoj odbrani. Nažalost, mnogo ljudi je poginulo, a odgovoran je Mile Dubajić, izjavio je gradonačelnik Imamović.


Vlada TK na čelu sa premijerom Kadrijom Hodžićem je odala počast i položila cvijeće poginulim braniteljima grada Tuzle. Premijer Kadrija Hodžić se zahvalio braniteljima koji su dali doprinos u odbrani Tuzle i BiH. Na ovaj način odbranjen je obraz življenja multikuturalnosti koja se gradi zadnjih 100 godina, a čiju su gradnju započeli sindikalni i radnički pokret 20-tih godina prošlog vijeka. Ovaj datum spada u jedan od najznačajnijih datuma u povijesti BiH, naglasio je Hodžić.


Tadašnji ratni načelnik Tuzle, Selim Bešlagić je istakao da je ovo jedan značajni datum za Tuzlu kada su građani Tuzle odbranili svoje dostojanstvo, BiH i svoj grad. “Odgovornost za poginule na Brčanskoj Malti treba da se dokaže. Ja znam da je podignuta optužnica protiv Mileta Dubajića, a utvrđivanje krivice treba da se nastavi. Drago mi je da smo Meša Bajrić i ja, kao zadnji optuženi, skinuti sa liste Interpola”, istakao je Bešlagić.


Edin Altumbabić je bio tada pripadnik II Manevarske jedinice SJB Tuzla i ovom prilikom ističe da je ponosan na svoj grad i njegove branioce. Pripadnici CJB Tuzle i poslije 15. maja ispratili su mnogobrojne kolone vojnika i željeli da se i tog 15. maja mirno vojnici povuku iz Tuzle, ali se dogodilo da su iz kolone počeli pucati po civilima. U pitanju je bila odbrana jer su zvanični pripadnici Stanice Javne Bezbjednosti Tuzla odgovorili vatrom, kazao je Altumbabić.


Najvišu cijenu je platio načelnik Stanice Javne Bezbjednosti Tuzle, Ilija Jurišić i vođen je postupak protiv njega 2016. godine, ali je pravosnažno oslobođen jer nije bilo postojećih dokaza da je Jurišić izvršio krivično djelo za koje je optužen.
I poslije 29. godina sa poštovanjem Tuzlaci se sjećaju branioca grada koji su dali živote za svoju domovinu.


Vječno neka se pamte branitelji Grada Tuzle, poručuju Tuzlaci.


Duška REBIĆ