Novi korona skandal u Njemačkoj, koliko testova je zaista urađeno?

Novi korona skandal u Njemačkoj, koliko testova je zaista urađeno?

U Njemačkoj su privatni centri za testiranje posljednjih mjeseci nicali kao pečurke poslije kiše. Međutim kritičari su od početka tvrdili da je sistem podložan prevarama. Sada su se te slutnje i obistinile.

Otkako je početkom marta njemačka vlada kao jednu od mjera uvela i mogućnost besplatnog testiranja za sve građana, širom zemlje su počeli nicati centri za testiranje. Osim u apotekama i kod ljekara, testovi se mogu obavljati i u jednom od mnogih centara koji su smješteni na primjer u trgovačke centre, na parkinge pored njih, u noćne klubove ili u jednostavne kontejnera u blizini željezničkih stanica. Masovno testiranja je postalo jedan od prioriteta i glavnih mehanizama u borbi protiv pandemije, piše DW.

Obavljeno 70, naplaćeno 1.000 testova?

Za mnoge s osjećajem za dobar biznis pokretanje firme za sprovođenje testiranja se uskoro pokazalo kao vrlo unosan posao. Od države ovi centri naplaćuju 18 evra po testu. Državu su ovi testovi samo u aprilu i maju koštali preko 660 miliona evra.

Ali kako je sada otkrila istraživačka ekipa javnih servisa WDR i NDR i nadregionalnog dnevnika Zidojče cajtung, ovaj sistem bez pretjerane mogućnosti kontrole doslovno poziva na manipulacije

Novinari ovog tima su tajno kontrolisali broj obavljenih testova u nekoliko nasumice odabranih centara za testiranje. U jednom centru u Kelnu novinari su izbrojali 70 obavljenih testova u jednom danu. Firma koja stoji iza ovog testnog centra je od države za taj dan naplatila 1.000 testova. Do sličnih zaključaka se došlo praćenjem sličnih centara u Esenu i Minsteru.

Pokrenuta istraga

Sada je, nakon kritika, bio prisiljen da reaguje i ministar zdravlja Jens Špan.

“Bilo da se radi o maskama ili testovima – svako ko koristi pandemiju kako bi se obogatio na kriminalan način, trebalo bi da se stidi”, objasnio je političar CDU-a preko Twittera. On je još dodao kako je “dobro da se sada uključilo i državno tužilaštvo”.

Državno tužilaštvo za ekonomski kriminal pokrenulo je istragu protiv dvije vodeće osobe jedne firme u Bohumu kod koje su utvrđeni lažni obračuni. Špan je najavio “nasumične kontrole” i rekao da firme koje sprovode testove dokumentaciju moraju čuvati do 2024. do kada je predviđeno sprovođenje testova.

Pogršena slika o epidemiološkoj situaciji?

Kelnski ured za zdravstvo se pribojava da se ovdje radi samo o “vrhu ledenog brijega” i da će novi slučajevi pogrešnog obračuna uskoro izići na vidjelo.

Zdravstvene službe se pribojavaju još jednog negativnog efekta. Tri centra, koje je pratio istraživački tim, su u roku jedne sedmice prijavila 25.000 testova od kojih nijedan nije bio pozitivan.

Nakon najnovijih saznanja o stvarnom broju testiranih osoba postoji bojazan da su ovi pogrešni podaci mogli stvoriti pogrešnu sliku o stvarnoj epidemiološkoj situaciji na terenu.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), manji koalicioni partner Unije CDU/CSU, oštro je kritikovala ministra Špana zbog, kako je navedeno, “katastrofalnog menedžmenta” u borbi protiv pandemije.

“Poslije maski sad i skandal s brzim testovima. Ministar Špan je ignorisao upozorenja koalicionog partnera da su neprihvatljivi uslovi pod kojima se sprovodi testiranje”, rekao je Karsten Šnajder iz SPD-a.

Proteklih mjeseci su se pojavile i optužbe na račun nekoliko poslanika Unije CDU/CSU da su se obogatili prilikom nabavke zaštitnih maski nakon čega je nekoliko njih dalo ostavke na političke položaje. Radi se o provizijama i od više miliona evra za posredovanje u nabavci maski. Ova afera je značajno oštetila Uniju i izbornoj godini.