Nova knjiga bh. pisca Mehmeda Đedovića pod nazivom “Stara mrkog medvjeda 1463.”

Nova knjiga bh. pisca Mehmeda Đedovića pod nazivom "Stara mrkog medvjeda 1463."

Iza intrigantnog i zanimljivog naslova novog romana Mehmeda Đedovića, Staza mrkog medvjeda 1463. slijedi jednako intrigantna i zanimljiva priča iz bosanske prošlosti.
Da je umijeće pričanja naročit dar odabranima da ožive i ovjekovječe prošlost, događaje i ljude kao njihove aktere, prolazne u vremenu, Mehmed Đedović je potvrdio na sjajan način.
Iako je roman historijski, autora više od historijskog zanima ljudska sudbina na koju koju čovjek pokušava utjecati u svim sferama svog života: ljubavi, prijateljstvu, u vječitom traganju za svojim snovima koje uvijek iznova pokreće želja da se ulovi sreća…

Stazu mrkog medvjeda čitalac ne treba doživljavati kao istorijsku priču ili jedinu i neprikosnovenu istinu o tim godinama daleke prošlosti ove zemlje. Ona nema uporište u srednjovjekovlju niti se veže za likove ili događaje iz tog vremena. Ono je priča iz današnje perspektive. Ali ako se nekome učini da je moglo biti baš tako, neću ni pokušati da ga demantujem”, kaže Mehmed Đedović.

Pisci pričaju priče. Ovaj voli da istražuje u književnosti i da pomalo pomjera granice. Priča svoje priče u našoj prošlosti. Pažljivo gradi likove iz perspektive obično neobičnih, a ponekad rastegne i žanrovske granice do pucanja.
Staza mrkog medvjeda 1463. je jedna od takvih priča. Upravo suprotstavljanje sudbini čini život Đedovićević književnih junaka nepredvidljivim i uzbudljivim, i kad je ishod sretan i kad je tragičan.


Staza mrkog medvjeda 1463. je uzbudljiva, sjajno ispričana priča, koliko realna, toliko i mistična.
Đedović otkriva ponore ljudske duše vodeći svoje likove putem punim opasnosti, kroz avanture koje čitaoca drže prigrljenog uz knjigu, u napetosti, te im nudi neočekivana putovanja i dinamičnu radnju.

Pričanje priče nikad nije bilo jednostavno, ali vrijedi. Ništa ne popravljaj u prošlosti, što je bilo pokvareno neka tako i ostane, ali haj pa ne virni u te godine čuda.Na sličan način sam dovršio Stazu i samo zagrebao u ono o čemu bi se mogla ispričati još poneka priča”, kaže Đedović, autor romana zanimljivog naslova.


Svaka stranica romana produbljuje žeđ za čitanjem i čitalac, uvučen u priču, putuje u duhu kroz avanture likova u romanu.
Staza mrkog medvjeda 1463. je historijska priča ispričana savremenim jezikom i odvija se kao na traci dobro režiranog filma o bosanskoj prošlosti.
Ovim romanom Mehmed Đedović potvrđuje da je s razlogom za svoj prethodni istorijski roman Legionar dobio dvije najprestižnije nagrade u Bosni i Hercegovini: Godišnju nagradu društva pisaca i Nagradu Skender Kulenović.
Đedović je višestruko nagrađivan autor, prevođen i antologiziran. Ćlan je PEN-a BiH i Društva pisaca BiH.
Roman Staza mrkog medvjeda 1463. izašao je uz potporu Federalne Fondacije za izdavaštvo. Štampa i Izdavač knjige je Planjax Tešanj.
Roman je moguće nabaviti u knjižarama i kod izdavača, a mi ga preporučujemo na čitanje.