Na Panonici obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

Na Panonici obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

 U organizaciji saveza “Eko zeleni” Tuzlanskog kantona na kompleksu Panonskih jezera u Tuzli održano je obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša. Ovo je bila jedna od najsvečanijih manifestacija posvećena zaštiti okoliša, vaspitanju mladih o očuvanju okoliša.


Ovom značajnom događaju su prisustvovali predstavnici Pedagoškog zavoda, stručnih institucija Tuzlanskog kantona i Univerziteta, učitelji osnovnih škola sa učenicima, predstavnici Eko-zelenih i direktor Panonskih jezera, Maid Porobić.


Predsjednik Eko-zelenih, prof. dr. sc. Muhamed Omerović je pozdravio skup i čestitao svima ovaj dan uz poruku da se nastavi održavanje čiste okoline koja je temelj ljudskog prava. U današnje vrijeme mnogima je to pravo uskraćeno uz posljedice po zdravlje koje su nesagledive, a kriv je sam čovjek i odnos prema prirodi. Treba da pratimo biljke i životinje svaki dan. Ovo je projekat koji će predstaviti poruke edukacije stanovništva, kako bi podigli odnos čovjeka prema prirodi na veći nivo, kazao je prof. Omerović.

Skup je pozdravio ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković, koji je istakao da podržava program natječaja izbora Eko škole jer se na taj način podstiče škola na planu životne sredine. Pohvalio je prof. Omerovića, njegovu upornost i univerzitetski program na predmetu Ekološka pedagogija, te istakao da će u narednom periodu ministarstvo i Vlada podržavati kvalitetne projekte .


Profesorica Marica Petrović je istakla, da je bilo teško odabrati 10 najboljih škola koji su bile u natjecaju o zaštiti okoliša. Pilot projekat se treba nastaviti jer je važan za zdravlje ljudi. Čist okoliš je ljudsko pravo, a čovjek je ugrozio prirodu.


Sabina Jogunčić, direktorica “OŠ Novi Grad” je istakla, da se projektom predstavljaju rezultati rada uz poruku da moramo nastaviti sa podizanjem ekološke svijesti. Učenici “OŠ Novi Grad” su skupljali ambalažu koja je upotrebljavana i donosili u školu od kuće, sa ciljem zaštite okoliša. Za učenike koji najviše prikupe, predviđeno je za nagradu putovanje.
U projekat obilježavanja bile su uključene i osnovne škole koje su sa svojim učiteljima pripremile recitale.


Na obilježavanju Svjetskog dana okoliša su dodijeljene zahvalice, nagrade, sadnice za škole i Panoniku za razvoj turizma. Direktoru Panonike, Maidu Porobiću dodijeljeno je ekološko priznanje i ukrasna sadnica Zlatni Grab-Caprinus.
Maid Porobić je čestitao Svjetski dan okoliša, zahvalio se i istakao da mu je drago što se ovaj datum ove godine obilježava na Panonskim jezerima.


 Duška REBIĆ