Ministrica Harčin: Uzrok rušenja Vlade TK je strah od Ureda za borbu protiv korupcije

U povodu najave rušenja Vlade TK ministrica pravosuđa i uprave u Vladi TK , Una Harčin je istakla, da je jedan od glavnih razloga za misiju Vlade u formiranju Ureda za borbu protiv korupcije.
Ovo je prvi slučaj da TK formira uspostavljanje mehanizma za sprečavanje korupcije i postavlja standarde u transparentnom djelovanju. Ured je depolitiziran i u njemu ne mogu biti zaposleni stranački ljudi i zaduženi, jer su uočene nepravilnosti i sumnje u koruptivno djelovanje javnih dužnosnika prijava Tužilaštvu, naglašava Harčin.

„Političari i političke opcije koji su do uspostave posljednje Vlade vodile Kanton, prije svega SDA imaju za cilj da osujete rad ovog Ureda i stvari vrate na stare postavke u kojim će političari opet biti samo drugi naziv za ozakonjeni kriminal. Cilj im je da u Ured postave svoje ljude čiji će posao biti da ne vide napravilnosti, tako se pravi zarobljena država i takva je bila dosad.
Do izbora je ostalo deset mjeseci, a u slučaju da uspiju sa rušenjem Vlade oni imaju i manje vremena da svoj plan sprovedu u djelo. To je dovoljno da šteta bude počinjena , ali ne velika pod uslovom da ih građani na izborima u oktobru kazne i zato je važno da znaju za ovaj plan“, naglasila je ministica pravosuđa i uprave u Vladi TK.
 

Duška REBIĆ