Ljetni Univerzitet u Tuzli od 21.06. do 25.06.

Ljetni Univerzitet u Tuzli od 21.06. do 25.06.

Ljetni Univerzitet u Tuzli održati će se od 21. do 25. juna 2021. godine. LJUT će svečano otvoriti uz pozdravne riječi organizatori prof. dr. sci. Nermine Hadžigrahić, rektor, prof. dr. sci. Nermin Sarajlića, prorektor za naučno-istraživački rad, prof.dr. sci. Vesna Bratovčić, prorektor za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu,prof. dr. sci. Jasmin Suljagić, prorektor za nastavu i studentska pitanja, prof. dr. sci. Damir Zenunović, voditelj Centra za osiguranje kvaliteta.


Organizatori su priredili bogati program uz Strategiju razvoja Univerziteta u Tuzli,istaknuto je na press konferenciji. Ljetni Univerzitet će okupiti domaće profesore, goste predavače, te studente Univerziteta u Tuzli. Uz brojne teme, od internacionalnih perspektiva UNTZ, održati će se razgovori sa našim alumnistima i naučnom dijasporom, do akreditacije studijskih programa na kojima će biti predstavnici svih agencija na državnom i kantonalnom nivou svih institucija.

Jedan dio programa će biti posvećen online nastavi, bit će održane i radionice na temu prepoznavanja i prevencija suzbijanja seksualnog uznemiravanja na visokoškolskim ustanovama i u društvu uopće. Neke od tema su i perspektive razvoja vanrednih studija, razmjeni studenata i akademskog osoblja, a dio aktivnosti će biti organizovan na Konjuhu na lokalitetu Rimske ceste, istakla je prof.dr. sci. Vesna Bratovčić, prorektorica za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu.


Kako je istakla prof. dr. sci. Mersiha Imamović, sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta, prošle godine je sa svojim timom otkrila Rimsku cestu na lokalitetu Dobra voda u Konjuhu. “Takvo otkriće nisam mogla predstaviti ranije zbog okolnosti, a sada su se stekli uslovi da se organizira jedna manifestacija koja kroz perfomans ima za cilj promociju Rimske ceste, reprezentativnog spomenika iz antičkog doba“- kazala je Imamović.

U promociji Rimske ceste će učestvovati srednjoškolci, studenti, mještani i glumci Narodnog pozorišta Tuzla.

Akademija dramskih umjetnosti ove godine ima izlaganje svog alumniste Almira Kurtića, koji je svoju karijeru nastavio u Njujorku.


Duška REBIĆ