Kurz: Nema prijema dodatnih izbjeglica pod mojim mandatom

Kurz: Nema prijema dodatnih izbjeglica pod mojim mandatom

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz istakao je da, i pored preuzimanja vlasti talibana u Avganistanu, ne namjerava da u Austriju primi nove izbjeglice iz te zemlje.

“Ne smatram da mi u Austriji treba da primimo više ljudi, već sam suprotnog stava“, poručio je Kurc, suprostavljajući se time zahtjevu predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja je zemlje članice pozvala na prijem izbjeglica iz Avganistana.

Kurc je, za televiziju Puls 24, kazao da međunarodna zajednica mora učiniti sve na poboljšanju situacije u Avganistanu, ali i da Austrija mora da prizna da “nije sve u njenoj moći“.

Austrija je, kaže, tokom migrantske krize primila 44.000 Avganistanaca, čime je dala naproporcionalno ogroman doprinos i time ima najbrojniju avganistansku zajednicu po broju stanovnika na sviijetu poslije Irana, Pakistana i Švedske.

Kurc je rekao da pod njegovim mandatom na čelu vlade neće biti prijema novih izbjeglica iz Avganistana.

Ukazao je na veoma tešku integraciju tražilaca azila iz Avganistana, navodeći i da “56 odsto mladih Avganistanaca u Austriji podržavaju, na primjer, nasilje ako neko uvrijedi njihovu vjeru“.

Kurc je naglasio da susjedne zemlje treba da pomognu Avganistancima, a s tim u vezi je konkretno je naveo Turkmenistan i Uzbekistan, koji su, kako smatra, do sada primili relativno malo izbjeglica.

Dodao je da i EU treba da podrži zemlje u regionu i uvjeri ih da im ponude pomoć i zaštitu.

Kurc ističe da EU mora osigurati i da spoljna granica bude dobro zaštićena i borba protiv ilegalne migracije odlučno vođena, kao i borba protiv krijumčara ljudi.

On je istakao da se ne može negirati da je stravično što su radikalni islamistički talibani tako brzo osvojili zemlju i da su uslovi života neprihvatljivi, ali se mora jasno staviti do znanja da Evropa nema sve u svojim rukama i ne može određivati šta treba da se desi u nekoj drugoj državi.

“Stanje građanskog rata i ponavljanje nemira duga istorija i tradicija te zemlje”, podsjetio je austrijski kancelar.