Kreće novi talas poskupljenja nafte, dizel će biti sve veći problem

Analitičari očekuju novi znatan rast cijena nafte jer ukupna energetska potražnja uveliko premašuje ponudu prvenstveno uzrokovanu disrupcijom u opskrbi prirodnim plinom.

Zaključak je to Chrystiana Maleka, šefa JPMorgan Chasea za pitanja energetske strategije, u intervjuu za Bloomberg TV.

Globalna proizvodnja sirove nafte ne prati rast potražnje pa se “vraćamo istom pitanju kako možemo riješiti energetski deficit u budućnosti”, upozorio je Malek, prenosi Jutarnji list.

– Može se raditi o uglju, može o plinu… Mora biti kroz solare i vjetar, i kad prođemo kroz sve to, i dalje imamo veliki deficit u opskrbi naftom, što u osnovi znači da ćemo vidjeti značajno dizanje cijena – rekao je Malek, prenosi Biznisinfo.

Malek insistira da velike internacionalne kompanije u naftnom biznisu ne troše dovoljno na istraživanje novih nalazišta, kako bi nadomjestili ona koja se iscrpljuju te su tržišta previše izložena interesima OPEC organizacije, čije države članice žele držati ponudu nafte ograničenom upravo zbog toga da profitiraju na visokim cijenama.

Uz to, mišljenje je Maleka, treba očekivati i novo jačanje kineske potražnje nakon što ukinu lockdown ograničenja, što će također imati značajni utjecaj na cijene.

Kombinacija ovih faktora, zaključuje Malek, iznova gura cijenu nafte prema nivoima od 150 dolara za barel.

U situaciji kada je cijena dizela kao ključnog derivata nafte pod ekstremnim pritiskom, previše niskih zaliha i problema u radu rafinerija, američki predsjednik Joe Biden vuče pomalo očajnički potez novog oslobađanja zaliha iz nacionalnih strateških rezervi, iako su one na najnižem nivou od osamdesetih godina.

Biden se zbog američkih izbora izlaže velikom riziku jer želi zadržati birače Demokrata koliko toliko zadovoljnima.

Novo očekivanje rasta cijene nafte samo će pogoršati postojeći problem s dizelom. On bi mogao biti posebno bolan u EU jer je stari kontinent puno ovisniji o uvozu ruske nafte i plina, a administracija Bijele kuće već je najavila kako si Sjedinjene Države više ne mogu priuštiti izvoz nafte i plina iz škriljevca prema Evropi.

Uz to, još ranije su predstavnici najvećih američkih proizvođača nafte i plina poručili evropskim dužnosnicima kako ne mogu računati na značajno povećanje isporuka, jer bi rastom proizvodnje snizili njenu učinkovitost te tako urušili profitabilnost.