Japanski novinar umro zbog 159 sati prekovremenog rada

Japanski novinar umro zbog 159 sati prekovremenog rada

Japanski novinar umro je od posljedica srčanog udara 2013. godine, a nakon što je na radnom mjestu proveo nevjerovatnih 159 sati prekovremeno, dokazali su istražitelji, a prenosi CNN.

Tridesetjednogodišnji Miwa Sado, reporter koji se bavio analizom političkog svijeta u Japanu, sedmicama je ostajao na poslu duže nego što je trebao, zaključak je istraživanja koje je sprovedeno četiri godine nakon njegove smrti.

Sado je preminuo 2013. godine radeći za televiziju NHK, a okolnosti njegove smrti postale su javne tek ove sedmice. TV stanica se obavezala da će uraditi sve što je u njenoj moći kako bi spriječila ponavljanje slučaja.

Sličan događaj desio se 2015. godine kada je japanski stručnjak za marketing Matsuri Takahashi izvršio samoubistvo nakon 105 prekovremenih radnih sati koje je dobio kao kaznu. Direktor kompanije u kojoj je Takahashi radio je nakon incidenta podnio ostavku.

Radna kultura u Japanu kontroverzna je upravo zbog iscrpljujućih radnih sati koji često uzimaju danak kroz zdravlje uposlenika. Japanska vlada je izdala saopćenje u kojem se kaže da jednom od pet radnika u državi prijete zdravstvene posljedice zbog stresa na poslu, uključujući i smrt.

Novi zakon o radu koji je donesen 2014. godine pokušao je poboljšati položaj radnika, ali se kompanije uglavnom ne pridržavaju novog pravilnika.

(Agencije)