Ispraćena Emina Zaimović ispred Komemorativnog centra Tuzla na Mezarje Bukovčići

U  Narodnom pozorištu Tuzla 7.2. održan je Komemorativni skup za Eminu Zaimović na kojem su prisustvovali uz njenu rodbinu i mnogobrojne njene kolege i druge javne ličnosti grada Tuzlei drugi građani. Na skupu su se prisutnima obratili njen nekadašnji  učenik i kasnije kolega iz Zavoda za urbanizam Frano Ilić koji je podsjetio da je Emina Zaimović ,mnogo toga iz struke prenijela svoje znanje kada su zajedno radili.
Prisutnima se obratio i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović , koji je govorio o životu i radu nakadašnje jedine načelnice Opštine Tuzle, ali i jedinog člana Predsjedništva BiH iz Tuzle. Kako je istakao u svom obraćanju gradonačelnik Imamović je podsjetio, da je Emina Zaimović rođena 1940 godine u Tuzli. Osnovnu školu je završila u Sarajevu i Tuzli, a Gimnaziju u Tuzli 1959 godine i uporedo je završila šest razreda Muzičke škole. Završila je Arhitekstonski urbanistički fakultet u Sarajevu. Po završetka fakulteta zaposlila se u Zavodu za urbanizam „Projekt“ Tuzla gdje se tih 60-tih godina timski radilo na izradi Urbanističkog plana Grada Tuzle, izradi regulacionih planova naselja, projekata , stambenih objekata na Slatini, Sjenjaku , te objekte u Banovićima i Živinicama koji su ostavili uspomene za sva vremena uz podsjećanje na iskusnog stručnjaka.
U timovima za projektovanje Emina Zaimović je učestvovala u izgradnji Infektivne, Interne klinike, Doma zdravlja, SKPC Mejdan, Hotela Tuzle Dom penzionera, te u projektu toplifikacije grada, vodosnabdjevanja i prečišćavanja vode u Tuzli, izgradnje Južne i Sjeverne saobraćajnice objekata u Tuzli, istakao je gradonačelnik Jasmin Imamović , te pojasnio da je 1979 godine izabrana za potpredsjednicu Izvršnog odbora Skupštine opštine Tuzla .Od 1982 godine je bila poslanica u Skupštini SR BiH,Predsjednica Vijeća udruženog rada.
Emina Zaimović je jedina žena u istoriji Tuzle koja je bila predsjednica Skupštine opštine , kao gradonačelnica. 1988 godine je izabrana za člana Predsjedništva tadašnje Socijalističke Republike BiH i na ovoj dužnosti je ostala do 1990 godine,nakon čega se vratila u Tuzlu, gdje radi kao arhitekta.Do sada niko nije bio iz Tuzle član predsjedništva BiH iz Tuzle  . Istakao bih njenu dobrotu koju je širila na cijelu njenu porodicu, naglasio je i između ostalog,  gradonačelnik Imamović.
Ispred Komemorativnog centra u Tuzli uz veliki broj prisutnih, prigodnim govorom od Emine Zaimović se oprostila njena nekadašnja kolegica iz Zavoda za urbanizam, Indira Sofić ,a nakon toga dženaza je obavljena na Mezarje Bukovčić.
 

Piše: Duška REBIĆ