Islamski učenjaci pozvali muslimane na ekonomski bojkot SAD-a i Izraela

Islamski učenjaci pozvali muslimane na ekonomski bojkot SAD-a i Izraela

Blizu 300 islamskih učenjaka koji predstavljaju različite institucije, udruženja i organizacije širom svijeta pozvali su muslimane da bojkotuju američke proizvode.

Učenjaci koji predstavljaju brojne ustanove, uključujući Vijeće palestinskih učenjaka, Udruženje sunitskih učenjaka, Sirijsku islamsku skupštinu, Iračku akademiju Fiqh, Udruženje libijskih učenjaka, Turski savez sunitskih učenjaka i Udruženje australijskih muslimanskih učenjaka, oštro su se usprotivili odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom je Jerusalem priznao kao glavni grad Izraela.

Islamski učenjaci su izdali zajedničko saopćenje u kojem su pozvali muslimane svijeta da na efikasan način koriste ekonomski bojkot kao sredstvo protiv SAD-a, Izraela i ostalih zemalja koje su podržale Trumpovu odluku.

U saopćenju se navodi da muslimani, kao i njihove institucije i vlade, koji imaju novac u američkim bankama, podignu svoj novac i posluju s drugim bankama.

Dodaje se kako muslimani na ovaj način mogu pokazati da se protive odluci američke administracije.

Generalni sekretar Vijeća palestinskih učenjaka Muhammed el-Haj kazao je da je bojkot dobar način kako bi se muslimani usprotivili Trumpovoj odluci.

“Bojkot je zasigurno sredstvo koje se može koristiti protiv oholosti SAD-a. Arapi i muslimani imaju veliko iznenađenje kao odgovor na odluku SAD-a. Jasno je da bi stagnacija američke ekonomije značila i veliki pritisak sa američku administraciju. Mi upravo zbog toga pokušavamo da muslimane osvijestimo u vezi s bojkotom”, rekao je el-Haj.

Član Svjetske unije islamskih učenjaka (IUMS) Muhammed Hair Musa je kazao da je cijeli islamski svijet bio meta napada američke administracije, dodajući da cilj Trumpove odluke nije bio samo Jerusalem nego svi muslimani.

Dodao je i kako je bojkot američkih proizvoda jedno od najvažnijih oruđa protiv Izraela i Washingtona, napominjući da muslimani ne bi trebali zanemariti utjecaj bojkota.

Još jedan član Svjetske unije islamskih učenjaka, Eshref Devabbe, također je pozvao muslimane na bojkot američkih proizvoda te iznio prijedlog da ne vrše transakcije u američkim dolarima, prenosi TRT.

(Fena)