Imenovana Vlada TK

Za premijera TK imenovan je Irfan Halilagić iz Stranke demokratske akcije, koji ističe da će prioriteti nove Vlade biti građani i njihove potrebe, ali da treba reagovati hitno zbog nedostatka vremena.

„Mi nemamo puno vremena. Moramo biti efikasni i energični i mislim da će upravo dinamičnost biti odlika ove Vlade. U konačnici potrebno je doprinieti realizaciji mjera koje sam naveo u svom ekspozeu. Napominjem da imamo pet članova Vlade ispod 40 godina, Vladu čine četiri žene, tako da u tom smislu očekujemo da ćemo na najbolji način iznijeti sve ono što je prezentirano u ekspozeu.“ rekao je Irfan Halilagić, premijer TK

Vladu TK u narednom periodu pored premijera TK Irfana Halilagića činit će:

– Suad Mustajbašić, ministar finansija (SDA)

– Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova (SDA)

– Ivana Mijatović, ministrica za kulturu, sport i mlade (DF)

– Ahmed Omerović, ministar za obrazovanje i nauku (SDA)

– Mustafa Šakić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja (SD)

– Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice (SBiH)

– Emir Begić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (SD)

– Senada Dizdarević, ministrica pravosuđa i uprave (SDA)

– Zoran Blagojević, ministar za boračka pitanja (SDA)

– Edin Duraković, ministar privrede (SDA)

– Mirsad Muhamedbegović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak (SBiH)

– Dajana Čolić, ministrica zdravstva (DF).

Dajani Čolić iz Demokratske fronte ovo će biti drugi mandat na čelu Ministarstva zdravstva TK, a u toku njenog mandata građane TK pogodila je pandemija korona virusa. Međutim, kada je riječ o novom sastavu Vlade TK, ističe kako će u narednom periodu raditi na poboljšanju sektora zdravstva u TK.

“Pa obzirom na to kakve imamo trendove u epidemiološkom smislu, te kada je u pitanju pandemija korona virusa očekujemo da ćemo pandemiji doći kraj. Međutim, to ne znači da će posao Ministarstva zdravstva stati, nego to znači nove izazove sa kojima nisam priliku da se bavim u prethodnom mandatu.” istakla je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK

Ekspoze premijera kojeg je danas iznio na sjednici sastoji se od 17 tačaka, a predstavlja plan i program rada nove Vlade TK. Ono što će Vlada TK u narednom periodu realizovati jeste pitanje porodiljskih naknada, poovećanje egzistencijalne naknade boračkoj populaciji, poboljšanje sektora obrazovanja, poboljšanje statusa penzionera i drugih kategorija društva, a sve u cilju poboljšanja statusa građana TK. Međutim, iz SDA svjesni su da Vlada TK mora reagovati brzo ukoliko želi da ispuni data obećanja.

“Mi iz pozicije ćemo se prema Vladi TK ponašati kao opozicija i tražit ćemo da provedu one mjere koje su istaknute u ekspozeu. Veliki broj tih mjera je usmjeren prema građanima TK, od boraca, porodilja, penzionera i prosvjetnih radnika i očekujemo da će vrlo brzo krenuti sa konkretnim mjerama” dodao je Fahrudin Skopljak, poslanik u Skupštini TK (SDA)

Ovu Vladu podržali su poslanici sa 19 glasova, suzdržano je bilo 13 poslanika. Iz opozicije tvrde kako bi problem u funkcionisanju Vlade TK mogao biti manjak iskustva u vođenju.

„Iznijeli smo svoje stavove. Mi nemamo problem u tome što je premijer mlad nego što on nema dovoljnog rukovodnog iskustva naročito u momentu u kojem se nalazimo i mislimo da je trebalo odgovoriti sa ozbiljnijim čovjekom, čovjekom koji ima više iskustva i čovjekom koji će moći kvalitetniji odgovoriti na probleme koji nam predstoje” zaključio je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK

Međutim, sudeći  i prema riječima pozicije i opozicije u Skupštini TK, Vladu očekuje mnogo zadataka, ali veoma malo vremena, jer su naredni izbori u oktobru. Za implementaciju  nekoliko tačaka iz premijerovog ekspozea naveden je rok 31. mart, te ćemo vrlo brzo saznati da li će nova Vlada biti energična i uspjeti u svom naumu.

(RTV Slon)