Hoće li Bosna i Hercegovina ostati bez plina?

Nakon što je ruski energetski gigant “Gasprom” zaustavio isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj, stanovnici Bosne i Hercegovine postavljaju pitanje: “Hoće li i naša zemlja ostati bez plina?”. Iz Federalne vlade poručuju da građani Federacije BiH imaju sigurno snabdijevanje, a iste poruke stigle su i iz Republike Srpske. No, šta ako se ponovi scenario Ukrajinske krize iz 2009. godine, kada je Bosna i Hercegovina bila u najgorem položaju na Zapadnom Balkanu?

 

Bugarski premijer Kiril Petkov izjavio je da Bugarska razmatra sve ugovore sa “Gaspromom”, uključujući i tranzit gasa za Bosnu i Hercegovinu. Ova vijest bila je alarm za uzbunu bh. građanima. Bosna i Hercegovina je u najtežem položaju. Bez skladišta za rezerve, s raskinutim ugovorom za uvoz preko Mađarske, snabdijevanje je neizvjesno. Alternative nema.

“Alternativa nemamo. Naše alternative su jedino da se kupuje gas na berzi, te cijene su preko 1.000 dolara za hiljadu kubika. Znači, to su cijene koje teško može iko platiti u Bosni i Hercegovini. A, ono što je bila alternativa za Bosnu i Hercegovinu, to je priključenje na sistem Hrvatske. Taj projekat se valja u blatu više od deset godina”. Kaže Bećarević Almir, stručnjak za energetiku.

 

Iz Federalne vlade poručuju da građani Federacije BiH imaju sigurno i stabilno snabdijevanje gasom, i da nema razloga za brigu.

“Energoinvest”, kao uvoznik gasa za Federaciju BiH, potvrđuje da od “Gasprom Eksporta” nisu došle najave ili informacije koje ukazuju na mogućnost obustave isporuke gasa za Federaciju BiH.