Filmu ‘Rudar’ Hanne Slak pripala nagrada “Vila” Tuzla Film festivala

Filmu ‘Rudar’ Hanne Slak pripala nagrada “Vila” Tuzla Film festivala

Slovenački film „Rudar“, redateljice Hanne Slak, pobjednik je 7. Tuzla film festivala, koji je, nakon osam dana, večeras završen u Tuzli.

Radi se o istinitom događaju koji je dugo skrivan od javnosti, a vezan je za stradanje nekoliko hiljada žrtava, koje su nakon Drugog svjetskog rata zakopane u rudnik u blizini Velenja, a o tome se dugo nije govorilo.

Nagradu je uime ekipe filma primila glavna ženska uloga Marina Redžepović, inače rođena Tuzlanka.

Izuzetno sam uzbuđena, jer sam do drugog razreda osnovne škole živjela u Tuzli, a nakon 28 godina sam ponovo tu. Drago mi je da je publika ovako reagovala na film. Žao mi je što nisam bila tu cijelo vrijeme, ali sam večeras ipak stigla – kazala je Marina Redžepović.

Statueta „Vila“ u konkurenciji kratkog filma pripala je ostvarenju “Posljednji bunar” Filipa Filkovića , dok je Vila TFF-a za najbolji animirani film pripala djelu “Bijela vrana” Mirana Miošića.

“Lica Lafore” Denisa Bojića najbolji je dokumentarni film, a Vila TFF-a u kategoriji „Future generation short films“ pripala je filmu “The Box” Aristeidisa Deligiannidisa.

Specijalna nagrada za produkciju dodijeljena je filmu “Južni vetar” Miloša Avramovića, a najbolji scenario imalo je ostvarenje “Meso” Saše Hajdukovića i Nikole Pejakovića, kojima je pripala specijalna nagrada “Otto Englander”.

Vila TFF-a za poseban doprinos razvoju južnoslavenske kinematografije dodijeljena je glumcu Nikoli Koji.

Velika je stvar što smo ove godine imali osam festivalskih dana, umjesto ranijih pet. Tuzla film festival ima tendenciju razvijanja, a iduće godine ćemo imati i jedan novi projekt. Naredne tri godine ćemo čekati i gledati kako će se sve ovo razvijati dalje – rekao je na završetku festivala Boris Balta, direktor TFF-a.

Publika je tokom osam festivalskih dana vidjela 120 ostvarenja, a na festival je pristiglo blizu 800 ostvarenja.

(fejm.ba)