Federalni krizni štab predložio produženje aktuelnih mjera

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je produženje epidemioloških mjera za narednih 14 dana.

Sedmodnevna incidenca na nivou Federacije BiH je 109,3 slučaja/100.000 stanovnika. Najviša incidenca zabilježena je u Hercegovačko-neretvanskom (332,3/100.000), Zapadnohercegovačkom (257/100.000) i Kantonu 10 (196,24/100.000).

U posljednjih sedam dana zabilježen je rast svih indikatora, najviše broja smrtnih slučajeva (49) i broja pacijenata na respiratoru (28), te hospitaliziranih pacijenata (409).

Vlade kantona, odnosno krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva dužni su donositi restriktivnije mjere ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, a na osnovu dokumenta “Javnozdravstveni kriteriji za prilagođavanje javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19”.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva pozvao je stanovništvo da se što prije vakciniše, jer je to najefikasniji način zaštite, te podsjeća da je i dalje na snazi aktuelna naredba kojom je obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima i na otvorenom, ukoliko nije moguće držati distancu od minimalno dva metra.

Svim građanima se preporučuje izbjegavanje većih okupljanja i pridržavanje ličnih mjera zaštite od zaraze koronavirusom, a iz Kriznog štaba najavljuju da će prijedlog za produženja mjera biti upućen Vladi Federacije BiH na usvajanje.