Erdogan: Turska nije zemlja kojoj se može dirigovati šta da radi

Erdogan: Turska nije zemlja kojoj se može dirigovati šta da radi

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je zemlje Evrope na poštivanje demokracije, ljudskih prava i sloboda i poručio da su te vrijednosti potrebne Evropljanima, baš koliko i Turcima i svim narodima, javlja Anadolu Agency (AA).

U Predsjedničkoj palati u Ankari predsjednik Erdogan danas je primio članove Udruženja medija Anadolije koje okuplja 320 regionalnih i lokalnih radio i televizijskih stanica, novina i časopisa, a u obraćanju prisutnima je kazao kako snaga lokalnih medija pokazuje snagu demokracije države.

On je posebno zahvalio medijima na doprinosu u borbi protiv izdajnika i terorista FTO-a koji su u julu prošle godine izveli neuspjeli pokušaj vojnog udara u Turskoj.

Osvrnuvši se i na nedavni diplomatski skandal u Holandiji, Erdogan je uputio kritiku njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i drugim evropskim političarima koji su stali na stranu Holandije koja je nedavno zabranila posjetu turskog šefa diplomacije, deportovala ministricu porodice i socijalne politike koja je planirala posjetiti turski konzulat u Rotterdamu, a na poslijetku je holandska policija primjenom brutalne sile intervenirala na okupljanje turskih državljana koji su protestirali zbog deportacije ministrice.

“Ti doslovno zatvaraš vrata predsjedniku Republike Turske, zatvaraš vrata turskom ministru, ne dozvoljavaš let njegovom avionu, zabranjuješ govor… Kažeš da si uz Holandiju koja je svojim konjima i psima napala moje državljane i presrela vozilo moje ministrice. Pa dobro, neka si uz Holandiju, a ja sam uz svoj narod i uz Pravednog”, poručio je Erdogan.

Ističući kako Turska nije zemlja kojom se može dirigovati šta da radi, poigravati s njenim ponosom zatvaranjem vrata njenim ministrima i napadima na njene građane, predsjednik Erdogan je kazao kako je ta praksa Evrope opasna i vodi ka tome da sutra više niko, pa ni Evropljani ne mogu slobodno hoditi ulicama.

“Nastavite li u tom pravcu, najveću štetu ćete sami trpiti”, poručio je Erdogan i pozvao Evropu na poštivanje demokracije i ljudskih prava i sloboda.

Prijedlog ustavne reforme u Turskoj je već prošao parlamentarnu proceduru i 16. aprila će o tom pitanju biti proveden referendum. Reforma predviđa uvođenje predsjedničkog sistema, a Erdogan je istakao da će s novim sistemom vlast u Turskoj biti efikasnija i bliža narodu.

“Sistem koji uvodimo je poput sistema u brojnim zemljama u kojem vladu okuplja jedna osoba i na taj način se eliminiraju višestepeni problemi u funkcioniranju samog sistema. Termin režim jednog čovjeka koji stalno koriste protivnici reforme je posve nešto drugo i ta stvar je u Turskoj okončana 1923. godine i takvo nešto ovdje ne postoji, niti će postojati”, kazao je Erdogan.

Naglasivši kako je predsjednički sistem koji Turska planira uvesti demokratski sistem, Erdogan je kazao kako će predsjednika natpolovičnom većinom birati narod i kako se više neće dešavati da na čelu vlade bude premijer koji ima podršku od 15 posto birača.