Erdogan: Beograd i Sarajevo će biti povezani modernim autoputem

Erdogan: Beograd i Sarajevo će biti povezani modernim autoputem

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan kazao je danas u Beogradu kako Turska želi da sa Srbijom i cijelim Balkanom napravi korake kako bi se riješili svi problemi te da ”neće gledati šta će ko reći i komentarisati”.

Kako je naveo, Beograd i Sarajevo će biti povezani modernim autoputem, u čemu će da pomogne i Turska, a on lično bi volio, kako je rekao, da taj put mogu da koriste i stanovnici Novog Pazara.

Govoreći o putu Beograd – Sarajevo, Erdogan je najavio da će u vezi s tim srbijanski predsjednik uskoro imati da saopšti jednu vrlo dobru vijest.

U vezi s Novim Pazarom ne postoji nikakav problem, kazao je predsjednik Turske i poručio da će i sutra, prilikom posjete tom regionu, iskoristiti priliku da Novopazarcima poruči da su oni most prijateljstva između dvije zemlje, da to treba da podstiču i da cijene.

Na zajedničkoj pres konferenciji s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Erdogan je na pitanje novinara šta će poručiti stanovnicima Novog Pazara, odgovorio da će im reći upravo to koliko je važna njihova uloga u ostvarivanju i čuvanju mira.

”Želim da kažem i ovdje da nikada neću biti uz nacionalizam bilo koje vrste, a to ću još jednom ponoviti i u Novom Pazaru. Želim to da podijelim s građanima sutra u Novom Pazaru”, rekao je Erdogan.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako je izuzetno važno da se osiguraju mir, stabilnost i dobri odnosi Srba i Bošnjaka i u Novom Pazaru, i Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Priboju….i svakom drugom mjestu u Srbiji.

Vučić je kazao da će o tome govoriti i u Novom Pazaru  i podvukao da neće samo Bošnjaci dočekati i pozdraviti turskog predsjednika, nego će to učiniti i Srbi, kao što će ga i danas veliki broj ljudi, u Beogradu, pozdraviti.

”Nije ovo 1389. godina, kako neki zamišljaju. Mi smo danas u 2017. godini i hoćemo i želimo najbolje moguće odnose s Turskom. I napravit ćemo ih i izgradit ćemo ih. To je u interesu Turske, kako sam čuo od našeg prijatelja Erdogana, a to je u velikom interesu Srbije”, rekao je predsjednik Srbije.

On je istakao da je izuzetno zadovoljan postignutim sporazumima i nivoom međusobnog razumijevanja i potpuno je, kaže, uvjeren da će u budućnosti dvije zemlje graditi sve bolje i bolje odnose, prenosi Tanjug.

Vučić je precizirao da je umjesto najavljenih 10, potpisano čak 12 međudržavnih sporazuma i da će još četiri biti potpisana sutra u Novom Pazaru.

On je naznačio da su svi sporazumi koji su potpisani u cilju povećanja ekonomske saradnje, izvoza Srbije u Tursku i većih mogućnosti, te da se moraju izgraditi mostovi saradnje i prijateljstva kako bi se to omogućilo.

Vučić je dodao da će saradnja s Turskom biti nastavljena, kao i da je ovo njegov četvrti susret ove godine s Erdoganom.

(Fena)