Danas je Dan pobjede nad fašizmom

Na današnji dan, prije 77 godina, Evropa i svijet su rekli stop fašizmu i stop ubijanju te nakon holokausta obećali – nikada više. Današnji dan, 9. maj, slavi se kao Dan pobjede nad fašizmom.

 

Davne 1945. godine Njemačka je 9. maja potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu u kojem je poginulo više od 50 miliona ljudi. Broj ranjenih bio je mnogo veći, što, s obzirom na tadašnji broj stanovnika planete Zemlje, Drugi svjetski rat čini najkrvavijim sukobom u historiji. Najviše su nastradali Jevreji i Romi, kojih je smrtno stradalo više od šest miliona.

 

Rat je zvanično završen nekoliko mjeseci kasnije kada je kapitulirao i Japan, ali 9. maj se uzima kao dan kada su Evropa, ali i svijet počeli pisati novu historiju.

Ovaj datum je posebno važan za Evropu koja dobija obrise budućih granica i slavi ga kao svoj rođendan. Nakon razaranja, Evropa je počela obnovu, mirenje i ujedinjavanje. Tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman je 9. maja 1950. godine predstavio ideju o stvaranju Evropske zajednice za ugalj i čelik.

Cilj je bio razvoj teške industrije, stvaranje zajedničkog tržišta i mirenje Njemačke i Francuske. Godinu dana kasnije stvorena je Evropska zajednice za ugalj i metal kojoj su pristupili još Italija, Belgija, Luksemburg i Holandija. Naglasak je bio na slobodi tržišta i trgovanja. Danas je to Evropska unija koja ima 27 država članica.