BKC Tuzla: Danas promocija knjige poezije Amele Delić “Vjetrova dom”

U okviru Manifestacije „Knjigom u susret proljeću“. koju organiziju BMG i BKC TK. bit će upriličene četiri promocije knjiga domaćih autora.

Nakon promocije knjige „Bejat“ Suvada Hadžića, kojom je sinoć otvorena ova manifestacija danas (subota) će biti održana druga od četiri planirane promocije.

Tako će danas u 16 sati u Plavoj sali BKC-a biti promovisana  knjiga poezije Amele Delić „Vjetrova dom“.

Knjiga poezije “Vjetrova dom” njen je književni prvijenac.

O knjizi će kao promotori govoriti Mirela Karahasanović, Amira Banjić, Osman Halilović i Mehmed Pargan.

O autorici:

Amela Delić rodena je 22. januara 1990. godine u Zvorniku. Žurnalistiku je diplomirala 2012. godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Trenutno je u zvanju docenta radno angažovana na odsjeku Žurnalistika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Objavila je 15 naučnih i više stručnih radova,

Osman Halilović o njenoj knjizi je napisao:

“Tu, na Planini, dodirujući nebo, baš poput drevnih ilirskih i bogumilskih predaka, pjesničko traganje se zatvara u savršen krug. Ne bilo gdje i bilo kad. Samo na nekim posebnim mjestima, u nekim posvećenim trenucima, čovjek se, zaista, može susresti sam sa sobom. Kako bi upoznajući sebe upoznao konačni cilj svih svojih traganja: Boga.

Upravo zahvaljujući tom “zatvaranju kruga” u poetici, koji je, moguće je, uslovljen upravo inherentnim “kružnim postupkom” Knjige, čije simbole pjesnikinja opetovano intertekstualizira u svojim stihovima, svjesno lišena egzistencijalističkog “konačnog beznađa”, poezija Amele Delić uspjeva “na trenutak prevariti život i pobjediti smrt”.

Manifestacija će biti nastavljena u srijedu 23. februara 2022. u 18 sati u Plavoj Sali BKC TK  pomocijom knjige „Bar jednom da mi se diviš“, autorice Alme Imamović, a posljednja od četiri promocije je 24. februar 2022. kada će u Maloj galeriji od 18 sati biti promovisana knjiga „Namaste kažem“ autorice Enisa Alibalić.

Prisustvo događajima je slobodno uz pridržavanje aktuelnih higijensko-epidemiloških mjera.