Azem Vlasi tvrdi: Na mene je pucao naručeni atentator

Azem Vlasi tvrdi: Na mene je pucao naručeni atentator

Kosovski advokat i nekadašnji jugoslovenski političar Azem Vlasi, ranjen jutros u Prištini, nalazi se van životne opasnosti, potvrdili su doktori. Vlasi je za Radio Slobodna Evropa rekao da je na njega pucao naručeni atentator.

Prije osam sati ujutro je zazvonio neko na vrata. Ja sam izašao. Neki tip, onako smušen, držao je neke papire. Rekao je da ima neki vlasnički problem. Rekao sam mu da ja to ne radim i da ide u susjednu ulicu kod drugog. Da li je iz Njemačke došao ili ga je neko poslao, ne znam. Ušao sam da mu napišem na ceduljici broj i da mu dam. Kad sam izašao, navalio je na mene, s pištoljem i prigušivačem, očigledno pripremljen, i pucao u rame i pobjegao. Po svim karakteristikama, to je naručeni atentator. Šta i od koga, istraga će pokazati. Po osnovi mog profesionalnog posla, nemam niti sam imao ikakvih problema s bilo kim. Moja porodica nema nekih problema ili sporova s bilo kim. Ne znam šta da mislim i neću da nagađam. Istraga će pokazati svoje – kazao je Vlasi.

Direktor Hitne pomoći Basri Ljenjani kazao je da je Vlasijevo stanje stabilno i nije bilo potrebe za operacijom. Ljenjani je dodao da je Vlasi pogođen u lijevo rame, da ima ulazne rane od metka, ali ne i izlazne, te dodao da nije potrebna operacija. On je iz Hitne pomoći prebačen na traumatologiju.

Policija Kosova je prethodno potvrdila da je jedna šezdesetosmogodišnja osoba ranjena i da je van životne opasnosti. Vlasi, inače vanjski savjetnik kosovskog ministra vanjskih poslova Envera Hodžaja zadužen za pitanje vizne liberalizacije između Kosova i Bosne i Hercegovine, ranjen je jutros ispred njegovog stana, gdje mu je i kancelarija.

U stanu se u tom trenutku nalazila njegova supruga Nadira Avdić-Vlasi koja nije htjela da spekuliše o motivima. Ona je ranije rekla agenciji Beta da je jedna osoba ranila Vlasija vatrenim oružjem u rame, a da je do toga došlo nakon što je tražila da je Vlasi zastupa u određenom predmetu, što on nije prihvatio.

Kamera je snimila čovjeka i još nije poznato da li je uhapšen. Policija je saopćila da je u toku intenzivna potraga za osobom koja je pucala u Vlasija. Predsjednik Kosova Hašim Tači zatražio je otkrivanje i hapšenje napadača.