Američki potpredsjednik najavio dosad najoštrije sankcije Sjevernoj Koreji

Američki potpredsjednik najavio dosad najoštrije sankcije Sjevernoj Koreji

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je da će Washington uskoro objelodaniti dosad najoštrije gospodarske sankcije Sjevernoj Koreji koje bi trebale prisiliti Pjongjang da odustane od nuklearnog i raketnog programa.

Pence je, nakon susreta s japanskim premijerom Shinzom Abeom, kazao da će SAD uskoro objelodaniti “do sada najteže i najagresivnije privredne sankcije Sjevernoj Koreji”.

“Najrepresivniji režim na planetu”

Nazivajući Sjevernu Koreju “najrepresivnijim režimom na planetu” Pence je kazao da će SAD i saveznici među kojima je i Japan zadržati maksimalni pritisak na Pjongjang sve dok ta zemlja ne poduzme korake prema “potpunoj, provjerivoj i bespovratnoj” denuklearizaciji.

Pence, koji boravi u Tokiju na putu na Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji, govorio je na početku susreta s premijerom Shinzom Abeom, za koji se očekuje da će pokazati američko-japansko sigurnosno savezništvo suočeno sa sjevernokorejskom prijetnjom.

“I dalje ćemo stajati rame uz rame s japanskim narodom, narodom Južne Koreje i svojim saveznicima i partnerima širom regije dok ne postignemo  globalni cilj – denuklearizaciju Korejskog poluotoka”, rekao je Pence.

Ranije je Pence obišao postrojenje s raketnim sustavom PAC-3, japansku posljednju crtu obrane od svakog mogućeg sjevernokorejskog napada projektilima.

Sumnje u pregovore s Pjongjangom

Nakon razgledavanja sustava Pence se rukovao s pripadnicima snaga za samoobranu, kako se naziva japanska vojska. Bio je u pratnji japanskoga ministra obrane Itsunorija Onodere i japanskog najvišeg vojnog dužnosnika Katsutoshija Kawana.

Penceov put u Južnu Koreju od četvrtka vremenski se poklapa s dolaskom na igre ceremonijalnog čelnika Kim Jong Nama, najvišeg sjevernokorejskog dužnosnika koji je ušao u Južnu Koreju nakon Korejskog rata 1950. – 1953. koji je završio primirjem. U Južnu Koreju će, prema informacijama objavljenima u srijedu, doputovati i sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Pence nije isključio mogućnost susreta s visokim sjevernokorejskim dužnosnicima, no predsjednik Donald Trump izrazio je sumnje u to da će ubrzo biti američkih pregovora s Pjongjangom.

(Index.hr)