Ademir Zurapović sudi na OI u Tokiju

Jedan od najboljih bh. košarkaških sudija i jedan od osam sudija sa područja Evrope, Ademira Zurapović će suditi na Olimpijskim igrama u Tokiju.


Veoma sam ponosan, ne samo da je Ademir jedini Tuzlak na Olimpijskim igrama u Tokiju, kao košarkaski sudija, nego je i jedini čovjek iz BiH i jedini od 8 sudija iz čitave Evrope. Ovo je njegova briljantna karijera u veoma odgovornom i dinamičnom poslu, svjetska karijera. Ademir Zurapović je sudio  i na Svjetskom prvenstvu u Kini, a evo sada i na samom vrhu, na Olimpijskim igrama u Tokiju. Ja sam ponosan i vjerujem da su svi naši građani ponosni” – izjavio je gradonačelnik Jasmin Imamović.


Ademir Zurapović je FIBA sudija od 1995. godine, njegov posljednji veliki uspjeh prije poziva za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju bio je sušenje na Svjetskom prvenstvu u Kini, gdje je sudio 8 utakmica uključujući i utakmice za treće mjesto između Francuske i Australije. Sudio je na Svjetskom prvenstvu u Grčkoj za igrače do 19 godina, na sedam evropskih prvenstava za muškarce, na Evropskom prvenstvu za žene 2007. godine u Italiji, na brojnim FIBA klupskim takmičenjima i utakmicama FIBA Ligi šampiona, gdje je sudio utakmicu finala Lige i šampiona u Rusiji..


– Učešće na Olimpijskim igrama san je svakog sportiste i sportskog radnika. Učešće na Olimpijskim igrama je podstrek da radim još bolje za svoj grad, državu i da Košarkaški savez BiH predstavim na najbolji mogući način u Tokiju. Zahvaljujem se svojoj familiji, prijateljima i kolegama iz košarke i izvan nje na podstreku tokom svih ovih godna. Košarka mi je pružila mnogo u životu i da se ponovo rodim, izabrao bih isti put , istakao je Ademir Zurapović.  


Ademir Zurapović je jedini košarkaški sudija iz BiH i jedini zvanični učesnik Olimpijskih igara iz Tuzle, koje će se odigrati od 23. jula do 8. avgusta, a košarkaški turnir se igra od 25. jula do 8. avgusta.


Duška REBIĆ