19.TKT Fest Dani akademskog teatra od 29. novembra

19.TKT Fest Dani akademskog teatra od 29. novembra

U Teatru Kabare Tuzla u povodu 19.TKT Festa Dana akademskog teatra pod sloganom   KO VIDi 19i ? koji će se održati od 29.11 do 12.12.2021 godine održana je press konferencija na kojoj su se medijima obratili , direktorica Teatra Kabare Tuzla, Ivana Milosavljević, umjetnički rukovodilac Festa Damir Altumbabić, Zoran Pavljašević, kao i dio učesnika iz predstave „Medeja“ autora Euripide, Lejla Redžić , Dine Kerić, Predrag Erletić.
Kako je istakla direktorica Teatra Kabare Tuzla , Ivana Milosavljević, na festivalu su odabrane predstave koje sa svojom tematikom  i kvalitetom nalaze među najboljima u regiji. Teatar kabare Tuzla predstalja jedini teatar u kantonu koji ima nezavisnu profesionalnu scenu , ne nalazi se u budžetu i ovisi isključivo od odabranih Projekata i publike koje je sve manje prisutna zbog pandemije, ali se Festival održava u skladu propisanih epidemioloških mjera i teatar je osigurao sve potrebne mjere, kako bi publika mogla uživati.
Prema riječima umjetničkog direktora festivala, Damira Altumbabića , na XIX Feativalu ove godine će se odigrati najkvalitetnije predstave sa ovih prostora.Važnost ovog Festivala se ogleda u njegovom kontinuitetu estetskoj formi i razmjeni najkvalitetnijih predstava regiona. Uprava i članovi teatra ističu zahvalnost sponzorima i medijima, pokroviteljima , ali i Vladi Keroševiću koji je svojim dugogodišnjim radom i djelovanjem utkao put kojim se Teatar kabare Tuzla kretao.
Kao i svake godine publika ima priliku glasati i odabrati najbolju predstavu na Festivalu, a publika će moći uživati u audiu i videu hronikama u izradi Zorana Pavljaševića .Jedan dio noviteta je da će ove godine nakon svake predstave  biti upriličena dodjela nagrade za najistaknutiju ulogu izvedene predstave.
Ovogodišnji festival počinje 29.11.2021 godine u partnerstvu sa Ambasadom Švedske u BiH , promocijom drame Gospođica Julija sa početkom u 17 sati, a nakon čega će uslijediti Svečano otvaranje Festivala pozorišnom dokumentarnom izložbom i predstavo m Gospođica Julija , Augusta Stvindberga nastala u koprodukciji HNK u Osijeku i Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci u režiji Aide Bukvić.
Teatru  kabare Tuzla je pripala čast  da ugosti ambasadoricu Švedske u BiH  gđu. Johanu Stronquist.
Ulaznice na festival se mogu rezervisati na broj 035 264-733 putem kojeg se mogu dobiti sve informacije. Broj mjesta je ograničen u skladu sa aktuelnim epidemiološkim mjerama propisanim.
Budite dio kulturne promjene, dobro nam došli, poručuju iz Teatra kabare Tuzla.


Piše:  Duška REBIĆ